Çin Merkez Bankası: Banka iflasları hızlı faiz artışlarının tehlikesini görsterdi

Çin Merkez Bankası: Banka iflasları hızlı faiz artışlarının tehlikesini görsterdi

Çin Merkez Bankası'ndan bir yetkili yaptığı açıklamada, Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünün, gelişmiş ekonomilerdeki hızlı para politikası değişimlerinin finansal istikrar üzerinde tehlikeli etkileri olduğunu gösterdiğini söyledi.

A+A-

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Xuan Changneng, Pekin'de düzenlenen Küresel Varlık Yönetimi Forumu'nda yaptığı konuşmada, bazı kurumların düşük faiz ortamında varlık satın almaya fazla alıştığını ve sıkılaştırma dönemleri için pozisyon alma öngörüsünden yoksun olduğunu söyledi. SVB'nin bilançosunun onu bu tür artışlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini ve başarısızlığına yol açtığını söyledi.

Xuan'a göre enflasyonu kontrol altına almak için yapılan hızlı faiz artışları küresel ekonomiye yeni riskler getirdi. Gelişmiş ekonomilerdeki enflasyon görünümünün hala belirsiz olması ve yüksek faiz oranlarının finansal istikrara yönelik riskleri artırması nedeniyle merkez bankalarının para politikası kararlarını verirken bir "ikilemle" karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

SVB'nin bu ay aniden çökmesi küresel finans piyasalarını sarstı ve dünyanın dört bir yanındaki yetkilileri bulaşma belirtilerine karşı alarma geçirdi. ABD'li kredi kuruluşunun Çin'deki ortak girişimi de operasyonlarının bağımsız ve istikrarlı olduğunu söyleyerek yerel müşterileri sakinleştirmeye çalıştı.

Banka Kargaşası Mağdur Yatırımcılar İçin 600 Milyar Dolarlık Sorun Yaratıyor

Oaktree Capital Group'un kurucularından Howard Marks, SVB ve iflas eden diğer bölgesel ABD kreditörlerinin durumlarının "daha çok türünün tek örneği" olduğunu ve ABD ekonomisi üzerinde sistemik bir etkiye sahip olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi ve kreditörlerin varlık sınıfları, mevduat sahipleri ve bölgelerdeki yoğunlaşmalarını gerekçe gösterdi. Aynı forumda konuşan Marks, küresel mali krize yol açan subprime çöküşü ile "herhangi bir benzerlik görmüyorum" dedi.

Yine de, Silicon Valley Bank'ın başarısızlığının ardından fonlama sıkıntıları arttı. ABD bankaları son bir hafta içinde Federal Rezerv'in iskonto penceresinden - bankalar için geleneksel likidite desteği - 152,9 milyar dolar borçlandı. Bir önceki hafta 4,58 milyar $ olan bu rakam, 2008 krizi sırasında ulaşılan 111 milyar $'lık tüm zamanların en yüksek seviyesine kıyasla artış gösterdi.

Nöbetçi
Çin Maliye Bakan Yardımcısı Xia Xiande forumda yaptığı konuşmada, yüksek faiz oranlarının muhtemelen devam edecek olması nedeniyle tüm ülkelerin kademeli olarak ortaya çıkabilecek finansal risklere karşı tetikte olması gerektiğini söyledi. Xiande, bakanlığın Çin'in %5 civarındaki büyüme hedefine ulaşmasını sağlamak için yerel yönetimlerin "makul" finansman ihtiyaçlarını desteklemek de dahil olmak üzere bu yıl proaktif bir maliye politikası uygulamasını hızlandıracağını söyledi.

Merkez Bankası 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülkenin mali sisteminin "kontrol edilebilir" risklerle istikrarlı bir şekilde işlediğini söyledi. Para otoritesi ayrıca mevcut yüksek riskli finansal kurumların sayısını azaltma ve herhangi bir sistemik riski önleme sözü verdi.

Çin, riskleri daha iyi kontrol altına alabilmek için 60 trilyon dolarlık finans sisteminin düzenleyici rejimini elden geçiriyor. Mevcut bankacılık ve sigorta denetleme kurumunu bünyesine katarak ve merkez bankasından bazı görevleri devralarak genişletilmiş bir ulusal düzenleyici kurulacak.

İlgili Haberler