Çin orta gelir tuzağından çıkabilir

Çin orta gelir tuzağından çıkabilir

Morgan Stanley: Çin, 2025 yılında orta gelir tuzağından kurtulabilir

A+A-

Morgan Stanley Çin CEO'su Wei Sun Christianson 2017 Fortune Global Forumu’nda Cuma günü yaptığı açıklamada, yatırım bankasının Çin'in büyümesine yönelik boğa pozisyonunu sürdürdüğünü ve yetkililerin mali sektöre yabancı erişimini genişletme sözü verdikten sonra ülkede yatırım faaliyetlerini artıracağını söyledi.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, Morgan Stanley'in Asya Pasifik Eş-CEO'su olan Christianson, 2017 Fortune Global Forumunun oturum aralarında yapılan özel bir röportajda Xinhua'ya “Çin'in büyümesinden endişe duymuyoruz, çünkü politika yapıcılar arasında kaliteye daha fazla odaklanmak için yavaş büyümeyi kabul etmeye artan bir hoşgörü var” dedi.

Geçtiğimiz ay yatırım bankası, Çin'in önemli geçişlerindeki beklenenden daha iyi bir gelişmeleri gerekçe göstererek, Çin ekonomisinin 2017 yılında önceki yıla göre % 6,6 olan öngörülerden daha iyi performans göstererek  % 6,8 büyüyeceğini ve gelecek yıl da % 6,5 oranında büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulundu.

Christianson, tüketimin büyümeyi istikrara kavuşturmada kilit bir rol oynamaya devam edeceğini ve ihracatın ise küresel toparlanmanın desteği ile altyapı ve konut piyasasındaki yatırımların yavaşlamasından kaynaklanan baskıyı hafifletmesini beklediğini söyledi. Yetkili, 2030 yılında Çin'in tüketim pazarının büyüklüğünün 12 trilyon ABD dolarına ulaşacağını da belirtti.

Görünüm açısından iyimser olan Morgan Stanley, Çin'in orta gelir tuzağından kurtulabileceğini ve  2025 yılına kadar yüksek gelirli ülke statüsüne ulaşabileceğini öngörüyor, Christianson bu durumun dünya ekonomisi için büyük fırsatlar yaratacağını söyledi. Reform ve açılım konusundaki gelişmeler üzerine Christianson, hükümetin mali 
firmalardaki yabancı sahiplik sınırlarını yükseltme yönündeki en son adımının bu taahhüdün iyi bir göstergesi olduğunu da ekledi.

Çarşamba günü Guangzhou'da başlayan üç günlük 2017 Fortune Global Forumu ana tema olarak “Küresel Ekonomiyi Şekillendiren Açıklık ve Yenilik" başlığını seçti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.