Çin, Rusya ve Ukrayna ile ticareti artırdı

Çin, Rusya ve Ukrayna ile ticareti artırdı

Çin'de ilk çeyreğe ilişkin dış ticaret verileri ülkenin savaşa rağmen Rusya ve Ukrayna ile ticaretinde artış kaydettiğini gösterdi.

A+A-

Çin, Şubat ayının sonlarında başlayan ve Mart ayının tamamında devam eden Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa rağmen yılın ilk çeyreğinde bu iki ülkeye yönelik ticaretini artırdı.

Çin yuan cinsinden iki ülkeye yönelik ticaretini artırırken, Pekin yönetimi iki ülkeyle de ekonomik işbirliğinin normal seviyelerde kaldığını belirtti.

Verilere göre ilk çeyrekte ülkenin Rusya ile ticaret hacmi 243,03 milyar yuan (38,18 milyar dolar) olarak kaydedildi. Böylelikle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27,8'lik artış izlendi.

Ukrayna ile yapılan ticaret ise yüzde 10,6 artışla 29,6 milyar yuana (4,65 milyar dolar) yükseldi.

Pekin yönetimi Rusya'nın Ukrayna'daki harekatı için 'işgal' kavramını kullanmaktan kaçınırken, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını da eleştiriyor.

Toplam ithalatta kapanma etkisi

Çin'de Mart ayında toplam ithalat ülkede devam eden kapanma önlemlerinin etkisiyle geriledi. İhracat tarafında ise küresel aktivitedeki toparlanmanın desteğiyle yükseliş kaydedildi.

Yuan cinsinden verilere göre Mart ayında ihracat yıllık bazda yüzde 13,2 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 12,4 olması yönündeydi.

İthalat ise aynı dönemde yüzde 1 geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler