Çin sadece bu yıl 140 milyar çip üretti

Çin sadece bu yıl 140 milyar çip üretti

14nm sürecinden öteye gidemese de pek çok sektörde kullanılan yongaların önceki süreçleri yeterli buluyor olması Çin yonga endüstrisinin şahlanmasına neden oldu.

A+A-

ABD tarafından ağır ambargolaraltında bulunmasına rağmen Çin, yonga üretiminde bayrağı göğüslemeye devam ediyor. Çinli yarı iletken üreticileri ilk 5 ayda rekor düzeyde yonga dökümü yaptı. 

Yonga üretiminde rekor

Çin’de çok önemli yonga döküm firmaları bulunuyor ve sadece ülkedeki yonga üretim ihtiyacı bile global çapta büyük bir payı elde etmesine yetiyor. SMIC, Hua Hong, Yangtze gibi üreticiler özellikle pandemi döneminde büyük siparişler alıyor.  

Donanımhaber'in haberine göre Çin’in 5nm gibi çok gelişmiş üretim süreçlerine sahip olmadığını belirtelim ve ambargo nedeniyle 14nm ötesine geçemediler. Yapılan yatırımlar ile ABD desteği olmadan birkaç yıl içinde 7nm sürecine geçebileceklerini düşünüyorlar. Yine de güç kontrol yongası, sensör kontrol yongası veya sensörlerin kendisi gelişmiş süreçler gerektirmediği için küresel yonga krizinde nispeten boş kalan Çinli döküm firmalarının hatları avantaj oluşturmaya başladı. 

Geçtiğimiz 12 aylık dönemde 350 milyar dolar yonga ihracatı yapan Çin’in son 5 aylık dönemde ise 140 milyar yonga üretimi yaptığı bildirildi. Geçen yıl aynı döneme göre yüzde 48.3 artış söz konusu. Sadece Mayıs ayında 30 milyar üretim yapan Çin yıl bazında yüzde 37.6 büyüdü. Yıl bitiminde bu rakamın ikiye katlanmış olacağı tahmin ediliyor zira özellikle otomotiv yonga tasarımcılarının Çin’e büyük ilgi gösterdiği biliniyor. Bu bakımdan yonga siparişleri de önemli miktarda artacak. 

Etiketler : , ,