Çin ve ABD verileri FED'in kararını etkileyebilir

Çin ve ABD verileri FED'in kararını etkileyebilir

Fed politika yapıcıları geçtiğimiz ay ABD ekonomisine dair riskler olduğunu kabul ederek, bu yıl iki kez faiz artışı yapılabileceği mesajını verdi.

A+A-

Fed'in Haziran ayında faizleri artırıp artırmama kararı, Çin'den açıklanacak veriler ve yatırımcıların ABD'nin yılın ikinci çeyreğine nasıl başladığını görmek için takip edecekleri ABD verileriyle bu hafta şekillenebilir.

Çin'de Mart ayında açıklanan güçlü verilerin ardından Nisan'da ekonominin ılımlı bir performans sergilediği tahmin ediliyor.

Çin'de ekonomik aktivite rekor kredilerden dolayı yılın birinci çeyreğinde arttı. Fakat bir emtia balonu ve hızla artan konut fiyatları ile gittikçe yaygınlaşan iflaslara ve batık kredilere dair endişeler, yetkililerin daha fazla parasal destek konusunda frene basmalarına neden oldu.

Çin ekonomisine dair ortaya çıkabilecek bir yavaşlama sinyali, Fed'e Haziran ayında para politikasını sıkılaştırmayı erteletebilir.

Fed politika yapıcıları geçtiğimiz ay ABD ekonomisine dair riskler olduğunu kabul ederek, bu yıl iki kez faiz artışı yapılabileceği mesajını verdi. Fed yetkilileri yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faizleri artırdıkları Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörüyorlardı.

Faizlerin Haziran'da artırılacağı konusunda şüphe yaratan gelişmelerden birisi de geçtiğimiz hafta açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması ve ABD'lilerin işgücü piyasasından çıktıklarının görülmesi oldu.

Bu hafta Cuma günü açıklanacak olan ABD perakende satışlarında ise Mart ayındaki yüzde 0.4'lük düşüşten sonra Nisan'da toparlanma görülmesi bekleniyor.

Yine Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in önem verdiği bir diğer veri University of Michigan tüketici güven endeksinde de toparlanma bekleniyor.

Bu hafta altı Fed bölgesel başkanının konuşma yapması planlanırken, bunların arasında oy kullanma hakkına sahip Boston, Cleveland ve Kansas City Fed başkanları da bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) ise Perşembe günü yapacağı toplantıda herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Banka yetkililerinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde (AB) kalıp kalmamak için 23 Haziran'da yapacağı referanduma odaklanacağı tahmin ediliyor.

Birçok ekonomist AB'den çıkma yönünde bir kararın ekonomiye zarar vereceğini ve sterlini zayıflatacağını düşünüyor. Maliye Bakanı George Osborne, AB üyeliği hakkındaki görüşlerini Çarşamba günü yasa yapıcılarla paylaşacak.

BOE'nin çeyrek dönemlik raporunda büyüme beklentilerini düşüreceği fakat enflasyon beklentilerini sabit tutacağı tahmin ediliyor.

Euro bölgesi için en önemli ekonomik veri ise Cuma günü Eurostat'ın güncelleyeceği öncü gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) rakamları olacak. Bölge ekonomisi yılın ilk çeyreğinde son beş yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirerek yüzde 0.6 genişledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.