Çin'de ihracat sert düştü

Çin'de ihracat sert düştü

Çin'in ihracat ve ithalatı Ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösterdi.

A+A-

Çin'in ihracat ve ithalatı Ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş gösterdi. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 11,2 ve ithalat yüzde 18,8 düştü. Ekonomistler ise Ocak ayında ihracatta yüzde 1,9 ve ithalatta yüzde 0,8 düşüş bekliyorlardı.

Ocak ayı ile birlikte ihracatta düşüş 7 aya çıkarken, ithalat ise 15 aydır azalıyor. Ocak ayında ticaret fazlası ise beklentileri aşarak 63,3 milyar dolar oldu. Aralık ayında 60,09 milyar dolar olan ticaret fazlasının Ocak ayında 58,85 milyar dolara ineceği tahmin ediliyordu.

Ocak ayında ihracat bir önceki aya göre yüzde 20,6 ve ithalat yüzde 30,5 geriledi. 

2015 yılının tamamına bakıldığında ise Çin'in toplam dış ticareti hükümetin yüzde 6 olan büyüme hedefine karşın yüzde 8 daraldı. Bu, global finansal krizden bu yana görülen en kötü performans oldu.

Çin'in dış ticaret verilerini değerlendiren HSBC, 2016 yılının ilk çeyreğinde Çin ekonomisinin büyük olasılıkla 2015 yılının son çeyreğindeki yüzde 6,8'den daha düşük büyük büyüme göstereceğini söyledi.

HSBC analisti Ma Xiaoping, "Rakamlar mevsimsel faktörlerden ve baz etkisinden dolayı Aralık ayında daha iyi olabilir, ancak

 

bugünkü veriler beklentilerimizden çok daha kötü" değerlendirmesini yaptı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.