Çin'de yeni konut fiyatları son 6 yılın en büyük düşüşünü yaşadı

Çin'de yeni konut fiyatları son 6 yılın en büyük düşüşünü yaşadı

Çin'de yeni konut fiyatları tüketicilerin Çin'in emlak piyasasına güvenlerini kaybetmelerinin Temmuz'da son 6 yılın en büyük düşüşünü yaşadı.

A+A-

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin'in önde gelen 70 kentinde yeni konut fiyatları Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 1,67 düştü. Yeni konut fiyatları Haziran ayında yüzde 1,29 gerilemişti. 

Temmuz ayında yeni konut fiyatları bir önceki aya göre de yüzde 0,11 düştü. Temmuz ayında önde gelen 70 kentin 22'sinde fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Haziran ayında 21 kentte fiyat artışı yaşanmıştı. Aylık bazda bakıldığında ise 70 kentinde 30'unda fiyatlar bir önceki aya göre arttı. Haziran ayında 31 kentte fiyatlar bir önceki aya göre yükselmişti.   

Gayrimenkul yatırımlarında da hızlı düşüş 

Çin'de gayrimenkul yatırımları Ocak-Temmuz döneminde Mart 2020'den bu yana görülen en hızlı düşüş yaşadı. Yılın ilk 7 ayında gayrimenkul yatırımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 düştü. Yatırımlar ilk 6 ayda yüzde 5,4 azalmıştı.

Satılan alan büyüklüğü olarak değerlendirildiğinde satışlar yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 düşüş gösterdi. İlk 6 ayda düşüş yüzde 22,2 olmuştu.

Yeni inşaat başlangıçları da alan büyüklüğü olarak ölçüldüğünde Ocak-Temmuz döneminde yüzde 36,1 azaldı. Haziran ayında yeni inşaat başlangıçları yüzde 34,4 azalmıştı. Ocak-Temmuz döneminde Çinli gayrimenkul geliştirme şirketleri tarafından toplanan fon miktarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,4 düştü.