Çin'den Japonya'ya çip ihracatına yönelik kısıtlamaları durdurma çağrısı

Çin'den Japonya'ya çip ihracatına yönelik kısıtlamaları durdurma çağrısı

Çin, ABD ile hareket eden Japonya'yı çiplere yönelik ihracat kısıtlamalarını durdurmaya çağırdı.

A+A-

Çin'den Pazartesi günü yapılan açıklamada, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'nun Japonya'yı yarı iletken ihracat kontrollerini durdurmaya çağırdığı ve bunu uluslararası ekonomi ve ticaret kurallarını "ciddi şekilde ihlal eden" bir "yanlış" olarak nitelendirdiği belirtildi.

Çin'in ihracat kısıtlamalarına yönelik son kınaması, Wang'ın 26 Mayıs'ta Detroit'teki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) konferansında Japonya Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura ile görüşmesi sırasında yapıldı.

Japonya, Ocak ayında Hollanda ile birlikte, bazı çip üretim araçlarının Çin'e satışını sınırlayacak ABD ihracat kontrollerine uymayı kabul etti ve komşusuna 23 tür yarı iletken üretim ekipmanının ihracatına kısıtlamalar getirdi.

ABD, Çin'in nükleer silah sistemleri ve yapay zeka sistemleri geliştirmek için kullanılabilecek süper bilgisayarlar üzerindeki çalışmalarını yavaşlatmak amacıyla geçen yıl bu kısıtlamaları getirmişti.

Japonya ihracat kontrollerine ilişkin açıklamalarında Çin'i ayrı tutmamış, sadece uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunma görevini yerine getirdiğini söylemişti.

Ancak Çin Ticaret Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada Çin'in "kilit ekonomik ve ticari alanlarda pratik işbirliğini teşvik etmek için Japonya ile çalışmaya istekli olduğu" da belirtildi.

Nishimura Cuma günü ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile bir araya geldi ve ikili kuantum bilişim ve yapay zeka gibi gelişmiş çip ve teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesinde işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştı.

Zirve sırasında Raimondo ve ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile de görüşen Wang, ABD'nin Çin'e yönelik ekonomi ve ticaret politikalarını eleştirerek, Çin'i dışlayan ve Çin'in etkisine karşı ABD merkezli bir alternatif sunmayı amaçlayan ABD öncülüğündeki Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'ni eleştirdi.

ABD, Japonya ve Yedi Grup (G7) üyesi diğer gelişmiş ülkeler bu ay Çin'den ayrılmak yerine "risklerini azaltma" konusunda anlaşarak çiplerden minerallere kadar her alanda dünyanın ikinci büyük ekonomisine olan maruziyetlerini azalttılar.

İlgili Haberler