Çin'in dijital parasının kullanımı ATM'lerde yaygınlaşıyor

Çin'in dijital parasının kullanımı ATM'lerde yaygınlaşıyor

Çin'in merkez bankası dijital Yuan'ı, başkentteki ATM'lerde yayın bir şekilde kullanılıyor. DCEP olarak bilinen parayı önemli bir banka kullanıma aldı.

A+A-

Çin, Pekin'deki 3 binden den fazla ATM'de dijital yuan dönüştürme özelliğinin kullanıma sunulmasıyla dijital para birimi deneyini genişletti.

Haber ajansı Xinhua’nın Cuma günü bildirdiğine göre, iki büyük Çin bankası artık müşterilerin ülkenin yeni merkez bankası dijital para birimini (CBDC) Pekin'deki 3.000'den fazla ATM'de fiat ile değiştirmesine izin veriyor.

Donanımhaber'in haberine göre Çin'in başkentinde 3.000'den fazla ATM'yi işleten ICBC'nin, ülkenin dijital yuan'ın (diğer bir adıyla Dijital Para Birimi Elektronik Ödemesi (DCEP) olarak da biliniyor) çekilip yatırılması için tam destek sağlayan ilk bankası oldu.

CBDC, ABD Doları, Euro veya Çin yuanı (renminbi) gibi fiziksel bir para biriminin devlet tarafından kontrol edilen dijital eşdeğeri konumunda. Normal yuanın aksine, DCEP programlanabilir para fakat bir Blockchain ağına dayalı değil.

Birkaç ülke CBDC deneyleri yürütüyor, ancak Çin yarışta lider durumda . Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası, dijital yuanı nakit yerine kullanmayı planlıyor.

DCEP pilot denemeleri Çin'deki diğer büyük şehirlerde gerçekleşti. Ülkenin en büyük teknoloji merkezi olan Shenzhen, Ekim 2020'de benzer bir piyango düzenledi. 50.000 kişi arasında 10 milyon yuan'dan (yaklaşık 1,5 milyon dolar) fazla dağıtıldı.