Çin'in Rusya'dan kömür ve petrol ihracatı patladı

Çin'in Rusya'dan kömür ve petrol ihracatı patladı

Çin'in Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatı, bir yıl öncesine göre %55 artarak rekor seviyeye çıktı. Çin'in Rusya'dan termal kömür ithalatı ise Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 51 arttı.

A+A-

Çin'in Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatı, bir yıl öncesine göre %55 artarak rekor seviyeye çıktı ve Mayıs ayında Suudi Arabistan'ın yerini aldı.

Çin Genel Gümrük İdaresi verilere göre, Doğu Sibirya Pasifik Okyanusu boru hattı yoluyla pompalanan tedarikler ve Rusya'nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere Rusya'dan yapılan petrol ithalatı yaklaşık 8,42 milyon tonu buldu.

Bu, günde yaklaşık 1,98 milyon varile ve Nisan ayında günde 1,59 milyon varile denk geliyor. Çin, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı.

Suudi Arabistan, Mayıs ayında 7.82 milyon ton veya 1.84 milyon varil hacim ile ve yıllık %9 artışla ikinci en büyük tedarikçi oldu. Bu, Nisan ayındaki 2,17 milyon varilden aşağıda.

Çin'in Rusya'dan kömür ithalatı yüzde 51 arttı 

Çin'in Rusya'dan termal kömür ithalatı ise Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 51 arttı. Dünyanın en büyük kömür tüketicisi olan Çin, Mayıs ayında Rusya'dan 3,3 milyon ton kömür aldı. Nisan ayında 2,19 milyon ton kömür ithal etmişti.

Rus kömürü hali hazırda Avustralya kömürünün 175-185 dolar/ton olan fiyatının altından 170 dolar/ton seviyesinden işlem görüyor.  Çin'in Rusya'dan kok kömürü ithalatı da Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 1,71 milyon ton oldu.

İlgili Haberler