Çinli Geely, Mercedes ile Smart üretecek

Çinli Geely, Mercedes ile Smart üretecek

Çinli Geely Holding ve Mercedes-Benz, Smart markası altında yeni bir üst sınıf akıllı elektrikli otomobil üretmek amacıyla ortak girişim başlatacak.

A+A-

Çinli Geely Holding ve Mercedes-Benz, Smart markası altında yeni bir üst sınıf akıllı elektrikli otomobil üretmek amacıyla ortak girişim başlatacak.

Çinli otomotiv firması Geely Holding ve Mercedes-Benz firmalarının yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, her iki firmanın Smart markası altında yeni bir üst sınıf akıllı elektrikli otomobil üretmek amacıyla ortak girişim başlatacakları duyuruldu.
Açıklamanın detaylarında, yeni ortak girişim şirketinin Çin’de kurulacağı, her iki tarafın da ilk etapta şirkete 388.77’şer milyon dolar yatırım yapacağı ve şirkette eşit pay oranına sahip olacakları belirtildi. Ortak girişim için gerekli mevzuat onaylarının yetkili makamlardan alındığı öğrenilen açıklamada, şirket merkezinin Ningbo kentinde olacağı bildirildi.

Ortak girişime ait üretim birimlerinin Çin’de olacağı, satış operasyonlarının ise hem Almanya hem de Çin üzerinden yürütüleceği belirtildi. Geely firmasının otomobilin mühendislik ve üretim aşamalarından sorumlu olacağı, Mercedes’in ise tasarım ve pazarlama konularında çalışacağı öğrenildi.
Şirketin yönetim kurulunda her iki tarafın da üçer üye ile temsil edileceği ve Geely yöneticilerinden Tong Xiangbei’nin icra kurulu başkanı olarak atanacağı belirtildi.
Geely firması daha önce 2010 yılında Volvo’yu satın almış ve o tarihten sonra çeşitli ortak girişimler ve satın almalar yoluyla otomotiv sektöründe her geçen gün etkisini artırmaya devam etmişti. 2018 yılında Daimler firmasının %9.7’lik hissesini de satın alan Geely, firma ile birlikte Çin’de faaliyet göstermek üzere internet taksiciliği alanında da ortak girişim şirketi kurmuştu.
Geçtiğimiz ay Çin’in bir diğer büyük otomotiv firması olan Great Wall Motors da Alman BMW şirketi ile ortak girişim firması kurmuş ve BMW’nin elektrikli Mini modellerini Çin’de üretmek üzere anlaşmaya varmışlardı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.