Çip kıtlığı Avrupa otomotiv pazarını kötü vurdu

Çip kıtlığı Avrupa otomotiv pazarını kötü vurdu

Avrupa'da otomobil satışları, imalatçı firmaların üretimi olumsuz etkileyen uzun süredir devam eden çip darlığının nihayet yumuşamakta olduğuna ilişkin umutları ile birlikte, Ekim ayı için tarihinin en kötü performansını gerçekleştirdi.

A+A-

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, yeni araç tescilleri Ekim ayı boyunca yüzde 29 düşerek 798 bin 693 adete geriledi. Satışlar yılın ilk 10 ayında, 2020 yılının aynı dönemine göre ise sadece yüzde 2,7 arttı. Teslimatlar üst üste dördüncü ayda da düşerken, şirketler çip darlığında en kötünün nihayet geride kaldığına ilişkin işaretler görmeye başladı.

Volkswagen AG CEO’su Herbert Diess bu hafta Berlin’de düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, “İdare ediyoruz. Bu sorunla başa çıkmaya çalışıyoruz. Umarım en kötüyü geride bırakıyoruz” dedi.

Kovid-19 vakalarının yeniden artmasının güneydoğu Asya’da çip paketleme ve test tesislerindeki üretimi üçüncü çeyrekte düşürmesi, parça darlığını beklenmedik bir şekilde daha da kötüleştirdi ve limanların kapatılması teslimatta kargaşaya yol açtı. Otomobil üreticileri bazı iyileşmeler konusunda tahminde bulunurken, zor durumun gelecek yıla girerken sürmesi bekleniyor.

ACEA’nın verilerine göre, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, satışlarının Ekim ayında bir yıl öncesine göre yüzde 42 düşmesi ile birlikte, büyük otomobil firmaları arasında en fazla olumsuz etkilenen şirket oldu. Fiat ve Peugeot gibi markaları üreten ve Avrupa’nın ikinci en büyük üreticisi konumundaki Stellantis NV’nin satışları yüzde 32 geriledi.

Bloomberg Intelligence analisti Michael Dean, hazırladığı notta, “Araç tescilleri Kasım ayında, arz kısıtlarının azalması ile birlikte iyileşebilir. Birçok imalatçı firma kısmen araçları montaj hattına koydu, bu nedenle yarıiletken arzı iyileştiğinde montajlar hızla tamamlanabilir” dedi.

Uzun süreli bir düşüş serisinin ardından, Avrupa'da bu yıl satışların düştüğü ay sayısı arttığı ay sayısından daha fazla oldu ve bu durum, LMC Automotive gibi piyasa araştırma şirketlerini yıllık satışların 2020 yılında pandemi dolayısıyla düşük gerçekleşen seviyeleri muhtemelen yakalayamayacağı tahmininde bulunmaya yöneltti.

Oto üreticileri tedarik krizini, yüksek kazanç getiren modellere öncelik vererek ve fiyat artışlarına giderek aşmaya çalıştı. Büyük imalatçılar arasında, Ford Motor Co. ve Renault SA, yılın bu dönemine kadar satışlarının sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 11 düşmesi ile birlikte en büyük darbeyi alan şirketler oldu.

Etiketler : , ,