Çip krizi bu kez paladyum ve platini vurdu

Çip krizi bu kez paladyum ve platini vurdu

Küresel çapta yaşanan çip krizi otomotiv üretimini ciddi bir şekilde etkilerken motorların katalitik dönüştürücülerinde kullanılan paladyumun fiyatı da Eylül'de yüzde 23 düşüş kaydetti.

A+A-

Araba motorlarındaki katalitik dönüştürücülerde kullanılan değerli metaller paladyum ve platin, çip krizinin otomotiv üretimini baskılamasıyla art arda beşinci ayı da düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor.

Paladyum, Eylül’de yüzde 23 düşüşle 2008 finansal krizinden bu yana en büyük aylık değer kaybını yaşadı. Eylül’de yüzde 5’e yakın değer kaybeden platin ise dönüştürücü üretiminde yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte gelecek 12 ayda toparlaması bekleniyor. 

Bir türlü çözülemeyen yarı iletken darlığının maliyeti yüzde 90’ın üzerinde artarak, küresel otomobil üreticilerinin 2021 yılı gelirlerinde toplam 210 milyar dolarlık azalmaya yol açmıştı.

Otomobil üreticilerinin bu yıl çip krizi dolayısıyla 7,7 milyon daha az araç üreteceği tahmininde bulunan AlixPartners böylelikle bir olumsuz öngörüde daha bulunmuş oldu. Şirketin önceki üretim kaybı tahmini 3,9 milyon araç ile bunun neredeyse yarısı kadardı.

Tedarik zincirindeki aksaklıkları gidermeye yönelik çabaların sürmesine karşın, otomobil üreticilerinin stokları tüketmesi ve diğer sektörlerin de yedeklerinin olmaması ile birlikte, yarı iletken darlığı daha da kötüleşiyor.

AlixPartners’ın otomotiv ve sanayi kısmı idari direktörü Dan Hearsch, “Varil boşaldı, dibinde hiçbir şey kalmadı. Geleceğe baktığımızda, satışlarda sıkıntılar olacak. Satışlarda şimdiye dek sıkıntı olmamıştı, zira yeterli stok vardı. Ancak artık yok” dedi.

Toyota küresel üretim tahminini bir kez daha düşürmüştü

Toyota, Güney Asya’da artan koronavirüs vakalarından dolayı bazı araç parçalarının tedarik edilmesinde sıkıntı yaşandığını ve bundan dolayı Eylül ve Ekim ayı için üretim öngörülerinde değişiklik yaptıklarını söyledi.

Şirket, Eylül ayında 70 bin aracın parça tedarik sorunundan etkileneceğini belirtirken Ekim ayında ise 330 bin aracın parça tedarik sıkıntısında etkileneceğini söyledi. Toyota, 31 Mart 2022’de biten mali yılda araç üretim öngörülerini de 9,3 milyondan 9 milyona düşürdü.

Kasım ve sonrasındaki aylar için piyasa görünümünün belirsiz olduğunu söyleyen şirket, şu anki talebin gayet güçlü olduğunu ve belirsizliğe rağmen Ağustos ayında duyurulan planın yılın kalanı için devam ettirileceğini vurguladı.

Sektörde çip talebinin artmaya devam ettiğini belirten Toyota, durumu değerlendirdiklerini ve ilgili şirketlerle alınabilecek önlemler konusunda görüştüklerini söyledi.

Toyota Eylül ayı için küresel üretim öngörüsünü yüzde 40 azaltmıştı. Daha önce Eylül küresel üretimini 900 bin aracın biraz altı olarak öngören Toyota bu tahminini çip krizi sebebiyle yaklaşık 500 bine indirmişti.

Etiketler : , ,