Çip krizini fırsat bildi, Asya'nın en büyüğü oldu

Çip krizini fırsat bildi, Asya'nın en büyüğü oldu

Tayvan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) küresel çip krizini ve Çin'in teknoloji şirketlerine karşı baskısını fırsata çevirip Çinli şirketleri geride bırakarak Asya’nın en değerli şirketi oldu.

A+A-

Tayvan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) küresel çip krizini fırsata çevirerek Tencent’i geçip Asya’nın en değerli şirketi oldu.

Çin devlet medyasının Salı günü oyun sektörüne karşı yaptığı eleştirilerle birlikte Tencent’in hisseleri keskin bir düşüş kaydederken TSMC salı günü 552 milyar dolar değere ulaşarak Asya’nın en değerli şirketi oldu.

TSMC’nin Asya’nın en değerli şirketi olmasında Çin’in teknoloji şirketlerine karşı yürürlüğe koyduğu düzenlemeler Tencent’in değerinde son zamanlarda yaşanan düşüşte etkili oldu.

Çin’in teknoloji sektörüne yönelik kısıtlamaları Tencent hisselerinin Temmuz ayında kötü performans geçirmesinde etkili olmuştu. 

Çinli internet devi Temmuz ayında Çarşamba günü itibariyle yüzde 23 düştü. Böylece şirketin piyasa değeri yaklaşık 170 milyar dolar eridi.

Temmuz’da piyasa değeri en fazla düşen 10 şirketten 9’u, aralarında Meituan ve Alibaba’nın da olduğu Çinli şirketler oldu.

Çin, ülkede etkisi giderek artan teknoloji şirketlerini kontrol altında tutabilmek için son zamanlarda bu şirketlere çeşitli soruşturmalar başlattı. SAMR, Tencent’in yüzde 36 hissesine sahip olduğu Huya’nın DouYu isimli video oyun yayın uygulamasını almasının önüne geçmişti.

Çin tekelleşme yolunda giderek büyüyen Alibaba’ya Nisan ayında anti-tekel soruşturması sonucunda 2,8 milyar dolar ceza kesmiş, Tencent destekli KE Holdings’e rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Çin hükümeti, milyarder Jack Ma’nın Ant Group için planladığı halka arzı durdurarak piyasaları da şaşırtmıştı.

Ant Group cezaya ilişkin yazdığı bir açık mektupta “Hükümetin sert düzenlemeleri olmasa bu büyümeyi yakalayamazdık, destek gruplarımızın toleransı ve eleştirel gözetimleri gelişimimizde önemli rol oynadı. Bunun için de minnet ve saygı duyuyoruz” ifadelerine yer vermişti.

Etiketler : , ,