Citigroup emtia fiyat tahminlerini düşürdü

Citigroup emtia fiyat tahminlerini düşürdü

Citigroup Inc, petrolden bakır ve demir cevherine, emtia grubu için fiyat tahminlerini düşürdü.

A+A-

Citigroup Inc, emtia grubu için fiyat tahminlerini düşürdü. Banka, Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün etkisinin başta düşünülenden çok daha kötü olabileceğini kaydetti.

Aralarında Ed Morse'un da bulunduğu Citigroup analistleri, hazırladıkları notta, en sert aşağı yönlü fiyat revizyonları, yılın ilk üç çeyreği için tahminlerin düşürüldüğü petrolde gerçekleştirdi. Citi ayrıca, salgının Çin ve küresel ekonomik görünümde "kaydadeğer bir değişiklik" yarattığına dikkat çekerek, ilk çeyrek için bakır fiyat projeksiyonunu yaklaşık yüzde 20 indirdi.

Citigroup'un emtia araştırma küresel müdürü Morse, BloombergHT haberine göre, "Çin hükümetinin ölçümleri ekonomiye yönelik oldukça önemli bir kayba işaret ediyor ve hatta OPEC + koalisyonunun daha derin bir üretim kısıntısı ile birlikte, daha zayıf petrol dengelerine düşülecek" dedi ve "Tüm emtia için kritik dolaylı etkiler olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Citigroup Brent petrolü için ilk çeyrek fiyat tahminini varil başına 69 dolardan 54 dolara indirdi. Sonraki iki çeyrek için projeksiyonlardaki indirimler, bankanın virüsün etkisinin önceden düşünülenden daha uzun ve daha derin olacağı varsayımına dayanıyor. Banka küresel petrol göstergesi Brent'in son 2.5 yılın en düşük seviyesi olan 47 dolara inebileceğini kaydetti.

Çin'in enerji sektöründe konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan bu ülkede, petrol talebi günlük 3 milyon varil ya da yüzde 20 düştü. Çin'de ortaya çıkan bu virüs petrol piyasaları için, 10 yılı aşkın süre önce meydana gelen küresel finans krizinden bu yana en büyük talep şokunu oluşturmaya hazırlanıyor.

Çin’de emtia fiyatları çöktü

Çin’de emtia fiyatları, yeni yıl tatilinden dönüşün ardından ilk işlem gününde, yatrımcıların korona virüsün talep üzerinde etkili olacağına yönelik endişeleriyle sert düştü.

Ülkenin üç temel emtia Borsasında Çinli traderların açılışın ardından denizaşırı piyasalardaki kayıplarla arayı kapatma fırsatı bulmalarıyla daha önce eşi görülmemiş satışlar yaşadı.

Metaller, enerji ve tarım vadelileri Çin’in gösterge demir cevheri kontratı günlük düşüş limiti olan yüzde 8 oranında geriledi. Emtia üreticilerinin hisseleri borsanın yeniden açılmasıyla gerilerken, bakır, ham petrol ve palmiye yağı da izin verilen en yüksek oranda düştü.

Yatırımcılar virüsün ekonomik etkilerinden dolayı küresel ölçekte, Londra’da bakırdan, Kuala Lumpur’da pamilye yağına kadar ham madde piyasasından çıkış yaptı. Çok sayıda Çin şehrinde yeni yıl tatili yüzlerce kişinin ölümüne neden olan vürüsün yayılımını engellemek için bir haftadan daha uzun bir süre uzatıldı.

Citi 2. çeyrek için petrol fiyat tahminini 68 dolardan 50 dolara ve sonraki üç aylık dönem için ise 63 dolardan 53 dolara indirdi. Dördüncü çeyrek projeksiyonunu ise 57 dolardan 58 dolara çıkardı.

Brent petrolü, finans piyasalarının Çin'deki korona virüs krizinin ilk farkına vardıkları 20 Ocak'tan bu yana yüzde 13 düştü. Kontrat bugün 56.50 dolar civarında işlem görüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.