Cizre'ye giriş herkese yasak

Cizre'ye giriş herkese yasak

İçişleri Bakanı Selami Altınok HDP grubunun kente girmesine "kendi güvenlikleri nedeniyle" izin vermeyeceklerini belirtti.

A+A-

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile HDP'li bakan ve milletvekillerinden oluşan grup yedi gündür sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre'ye doğru yürüyüşe geçerken, İçişleri Bakanı Selami Altınok grubun kente girmesine "kendi güvenlikleri nedeniyle" izin vermeyeceklerini belirtti.

Demirtaş, HDP'li AB Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve bazı milletvekilleri ile birlikte yedi gündür sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre'ye doğru dün yürümeye başladı.

Güvenlik güçleri tarafından yürüyüşleri engellenen grup Cizre'ye 15 km kala dağlık bir bölgede bir süre oturma eylemi düzenlerken, aynı esnada Ankara'daki üst düzey yetkililerle telefonla temas kurmaya çalışarak kente girmelerini sağlamaya çalıştılar. HDP'li grup, Cizre'ye girişlerine izin verilmemesi üzerine yakınlardaki İdil'e gittiler.

Bu arada, İçişleri Bakanı Altınok Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Şırnak Valiliği'nin Cizre'de 4 Eylül'den itibaren sokağa çıkma yasağı uyguladığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bütün vatandaşlarımızın olduğu gibi genel başkanların, bakanların ve milletvekillerinin de güvenliği bizim için her şeyden önce geliyor. Cizre'ye varmaları durumunda farklı provokatif olaylara sebebiyet verilebileceğini değerlendirdiğimizden dolayı kendilerinin güvenliğini ve huzurunu sağlama noktasında Cizre'ye varmaları söz konusu değildir, ona müsaade etmeyeceğiz."

Altınok, Cizre'deki operasyonun PKK'nın açtığı hendeklerin kapatılması, mayınlı barikatların kaldırılması ve PKK militanlarının yakalanmasını içerdiğini söyleyerek, operasyonlarda 7 PKK'lının ölü olarak ele geçirildiğini, bir sivilin hayatını kaybettiğini, 11 polis ile dört sivilin yaralandığını söyledi. Altınok, "Örgütün kaybının şu ana kadar 30-32 civarında olduğu değerlendirilmektedir" dedi.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada ise hükümetin Cizre'deki gerçekleri ulusal ve uluslararası kamuoyundan saklamaya çalıştığı, bu nedenle basının ve gözlemcilerin erişimini engellediği belirtilerek, "Geçen haftadan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre'de 21 sivil öldürüldü" denildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da yayımladığı açıklamada "Gün, ayağa kalkma, başta Cizre halkı olmak üzere Kürdistan halkına sahip çıkma günüdür. Kobani'deki katliama nasıl karşı çıkıldıysa Cizre halkına da sahip çıkılmalıdır" dedi.

Demirtaş ile Cizre yürüyüşe katılan Kürt hareketinin önemli isimlerinden HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, Kürt sorununun çözümü için 7 Haziran seçimi öncesindeki müzakere masasına geri dönülmesi çağrısı yaparak, ölümlerin durdurulmaması halinde kendisinin ölüm orucuna başlayacağını açıkladı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son dönemde sert şekilde eleştirdiği Demirtaş hakkında dün Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısındaki açıklamaları nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Demirtaş, soruşturmanın "hukuki" değil "siyasi" olduğunu söyledi.

HDP binaları başta olmak üzere çeşitli HDP ile ilişkili olduğu düşünülen bina ve kişilere önceki gece düzenlenen saldırıları kınayan Demirtaş, saldırıya uğrayan HDP'lilerin meşru müdafaa hakkı çerçevesinde kendilerini savunabileceklerini kaydetmişti.

Erdoğan ise dün akşam yaptığı açıklamada, HDP'yi eleştirerek bir tercihte bulunmaları çağrısında bulundu ve "ya demokrasinin ya da terörün" yanında yer alacaklarını belirterek, "Bu siyasi hareket tamamıyla illegal görünüm vermeye başladı" dedi. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.