CNN, Trump'a dava açtı!

CNN, Trump'a dava açtı!

ABD merkezli uluslararası haber ağı CNN, Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta'nın basın kartını askıya aldırdığı için ABD Başkanı Donald Trump'ı dava ettiğini duyurdu.

A+A-

CNN'den yapılan açıklamada, Trump ile ekibinden bazı isimlere, kanalın Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta'nın Beyaz Saray'a girişinin yasaklanması sebebiyle dava açıldığı belirtildi.'ANAYASAYA AYKIRI'

CNN, Trump’a dava açma gerekçesini, Acosta’nın Beyaz Saray'a girişini sağlayan basın kartını askıya almasının ABD Anayasası’na aykırı olmasıyla açıkladı. 

Mahkemeden acilen yürütmeyi durdurma kararı talep eden CNN, Beyaz Saray'ın basın kartını askıya alarak ABD Anayasası'nın 1. ve 5. maddelerini ihlal ettiğini savundu. ABD Anayasa’sının 1. maddesi fikir ve ifade özgürlüğünü, 5. madde ise kişinin susma hakkını güvence altına alıyor.

Açıklamada bunun CNN ile Acosta'nın müşterek davası olmasına karşın, olayın herkesin başına gelebileceği ifade edilerek "Meydan okumadan bırakılırsa, Beyaz Saray'ın eylemleri, seçilmiş yetkililerimizi takip edip haber yapan her gazeteci için tehlikeli ve korkutucu bir etki yaratır" denildi.Dava Trump, Beyaz Saray Özel Kalemi John Kelly, Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Özel Kalem Yardımcısı Bill Shine, Gizli Servis Direktörü ve Acosta’nın fiziki olarak Beyaz Saray'a girişine müsaade etmeyen Gizli Servis memuru aleyhine açıldı. 6 Kasım ara seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili basın toplantısında Trump’ın Acosta’yı azarlaması ve bir stajyer aracılığıyla mikrofonu elinden aldırarak susturmaya çalışması sonrası, CNN muhabirinin Beyaz Saray akreditasyon kartına Gizli Servis tarafından el konulmuştu. 

'HALK DÜŞMANI YALAN HABERCİLER'

Acosta’nın önce sığınmacılar, ardından Rusya’nın seçimlere müdahalesi iddiasıyla ilgili soruşturmaya dair sorularına sinirlenen Trump, “Bırak da ülkeyi ben yöneteyim, CNN’i de sen yönet” demişti.ABD Başkanı, konuşmaya devam eden Acosta’ya öfkelenerek, “CNN seni çalıştırdığı için utanmalı. Sen kaba ve berbat bir insansın. CNN’de yalan haberler yaptığınız için de halkın düşmanısınız" tepkisini göstermişti.

BEYAZ SARAY'IN 'YALANI'

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, akreditasyonun askıya alınması için gerekçe sunarken, Acosta'yı, mikrofonu elinden almaya çalışan kadın stajyerin üzerine ellerini koymakla suçlamıştı. Sanders, bunun 'kesinlikle kabul edilemez' bir davranış olduğunu söylemişti.

Gelgelelim basın toplantısının videosu izlendiğinde Acosta'nın tam tersine ellerini stajyerden geriye çektiği görülüyor. Dolayısıyla CNN de Beyaz Saray'ı yalancılıkla suçluyor. 

ANAYASA VE YASALARA DAYANARAK DAVA AÇILDI

CNN'in hukuk analistliğini yapan eski federal başsavcı Renato Mariotti, CNN'in ABD Başkanı'na açtığı dava ile ilgili Twitter'dan şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD Anayasası'nın 1. ek maddesi, hükümetin gazetecilere görüşlerine bakarak ayrımcılık uygulamasını yasaklıyor. Trump yönetimi Acosta'nın bir kuralı çiğnediği için akreditasyonunun askıya alındığını ileri sürecektir. Ama bizzat Trump'ın sözleri varken bunu savunması zor olacaktır."

CNN'in dava gerekçelerinden birinin de Acosta'nın akreditasyonunun askıya alınmasında yasal sürecin işletilmemiş olmasından kaynaklandığını aktaran Mariotti, ABD Anayasası'nın tam teşekküllü yasal süreç işletilmeden hükümetin vatandaşın elinden bir şey almasını yasakladığını belirtti.  

CNN'in davasının federal hükümet kurumlarının düzenlemeleriyle ilgili İdari Usul Yasası'na da dayandığını, zira bu yasanın vatandaşa federal kurumların (burada Gizli Servis) kararlarına meydan okuma hakkı tanıdığını kaydetti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.