Cübbeli, kur korumalı mevduat ile ilgili fetvasını değiştirdi

Cübbeli, kur korumalı mevduat ile ilgili fetvasını değiştirdi

Erdoğan'ın açıkladığı "kur korumalı mevduat"a daha önce caiz değil diyen Cübbeli Ahmet fikrini 2 hafta sonra değiştirdi

A+A-

Cübbeli Ahmet Hoca lakabıyla tanınan Ahmet Mahmut Ünlü dövize endeksli TL mevduat sistem ile ilgili düşüncelerini değiştirdi.

Hükümetin 20 Aralık'ta uygulamaya koyduğu sistemle ilgili olarak 25 Aralık'ta "Caiz mi, faiz mi?" sorusuna cevap veren Cübbeli Ahmet Hoca, faizli işlem yapılan bankalardan kur korumalı mevduat hesabı açıp para almanın caiz olmadığını söylemişti.

TIKLA: Cübbeli'nin şirketi sucuklara at eti koymuş

Cübbeli, "Kur farkıyla ilgili soruyorlar. Kalender hoca bir açıklama yaptı. Özetle faizli bankalarda şu an bu sistem beyan edildiği için, buralara Müslüman'ın para yatırması caiz olmadığından dolayı şu anda bu sisteme caiz denmiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Cübbeli Ahmet, aradan 2 hafta geçtikten sonra nedendir bilinmez bu konu ile ilgili fikrini değiştirdi

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılan Cübbeli Ahmet, sistemin faiz olmadığını belirterek"  Devlet burada 3. şahıs olduğundan dolayı faiz ortadan kalkıyor.

Ne alakası var 3. şahsın?

Devlet parasının değerini korumakla mükelleftir. Vatandaşın parasının devlet mükellef olduğundan devlet de burada kısmen olsa da vazifesini yapıyor.

Burada bir tanzim söz veriyor, parasını korumak için. Devletin altınının, dolarının değerinin düşmesine karşı verdiği miktar hibedir, faiz değildir. Bunu gönül rahatlığıyla alabilir. Ticaret yok burada.

Nasıl yararlanacak

Ama ben bundan nasıl yararlanacağım olacak. Biz de bekledik ki finans gruplarına teşvik edilsin ki bu iş rahatlasın. Şunu da dedik senin ticaretin var ihracatın var mecburen bankada paran var. Senin bu parana faiz işlerse fetvası nedir? Faizli müesseseye destek olmamak için paranı orada tutmayacaksın paranı çekeceksin. Bu faizli parayı kullanabilir misin hayır. O faizli parayı geri iade edeceksin.

Faizi kurumlara fakirlere ver

Bu kamu durumunda kimin kimden ne aldığı belli olmadığı için fakirlere vereceksin, kendi işine kullanmayacaksın.

Böyle bir durumda parası var olan adama bir faiz gelmiş 100 bin lira, bir de devlet kur farkını vermiş 50 bin lira. ...

Bu 100 bin lirayı yiyemezsin, 50 bin lirayı kullanabilirsin." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler