Çukurova Holding borçlarını yapılandıracak

Çukurova Holding borçlarını yapılandıracak

Çukurova Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 1.6 milyar dolar krediyi yeniden yapılandıracak

A+A-

Çukurova Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 1.6 milyar dolar krediyi yeniden yapılandıracak. Çukurova Holding, Turkcell hisselerini Letterone'dan (L1) geri almak için Ziraat Bankası'ndan 2014 yılında aldığı ve iki defa anapara ödemesini yapamadığı 1.6 milyar dolar tutarındaki kredinin Temmuz ayında yeniden yapılandırılmasını değerlendiriyor.

Konuya yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Temmuz 2019'da ikinci taksit ödemesi gelecek olan kredi henüz ödenmezken şirket Ziraat Bankası ile yapılandırma görüşmelerine hazırlanıyor.

Çukurova'nın aldığı bu kredi, 4.75 milyar dolar tutarında SPV'ye (özel amaçlı şirket) devredilerek yapılandırılan OTAŞ kredisinin ardından bankacılık sektöründeki en büyük ikinci telekom kredisi niteliğini taşıyor.

OTAŞ kredisi üç özel banka başta olmak üzere 20'den fazla bankaya dağılmış haldeyken, Çukurova'nın kredisi ise sadece Ziraat Bankası'ndan temin edildi. Bu kapsamda Türkiye'nin en 
büyük kurumsal finansman kredilerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

Çukurova Holding, L1'den aldığı Turkcell hisselerini ve Genel Energy hisselerini teminat vererek 2014 yılında üç yılı geri ödemesiz kredi aldı. Turkcell'den gelen temettüyle kredinin faiz ödemelerini yapan Çukurova anapara ödemelerini 2017 Temmuz ayından bu yana yapmıyordu.

Çukurova Holding'in Rus milyarder Mikhail Fridman'dan aldığı borcu kapatmak için aldığı 10 yıl vadeli 1.6 milyar dolar kredinin geri ödemesiz süresi dolarken, kaynaklar Çukurova'nın üçüncü anapara taksidini de ödeyemeyebileceği belirtti.

Bir kaynak, "Kredinin ikinci ödemesi Temmuz 2019'da. Banka da şirket de bunun NPL'e dönüşmesini istemez. Taksit vadesi Temmuz'da. Çukurova da Ziraat Bankası da yapılandırmayı düşünecek" dedi.

Çukurova Holding ve Ziraat Bankası konuyla ilgili Reuters'a bir yorum yapmadı. Diğer kaynak, "Ziraat Bankası da iki yıl anapara ödemesi yapılmayan bir krediyi yapılandırmayı değerlendirir" dedi.

Krediyle ilgili Ziraat Bankası'na anapara ödemesinin yapılmadığını ifade eden kaynaklar, Turkcell'in temettü gelirlerinden bir miktar ödeme ve faiz ödemelerinin ise yapıldığını kaydettiler. Sözkonusu kredinin yıllık 200 milyon dolar tutarında anapara ödemesi bulunuyor.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.