Cumhurbaşkanlığı sistemini McKinsey mi revize edecek

Cumhurbaşkanlığı sistemini McKinsey mi revize edecek

Milli Görüş hareketine yakınlığı ile bilinen Milli Gazete, McKinsey'i yeniden gündeme taşıyacak bir iddiayı haberleştirdi.

A+A-

Milli Görüş hareketine yakınlığı ile bilinen Milli Gazete, McKinsey'i yeniden gündeme taşıyacak bir iddiayı haberleştirdi. AKP'li üst düzey yöneticilere dayandırılan kulis habere göre, cumhurbaşkanlığı sistemi üzerinde yapılacak güncellemeyi McKinsey yapacak.

Cumhurbaşkanlığı sistemini de kurguladığı ileri sürülen McKinsey daha önce Erdoğan'ın damadı da olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın duyurusunu yaptığı Yeni Ekonomik Program kapsamında maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için kurulması öngörülen Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi'nin çalışmaları için anlaşma sağlanmasıyla gündeme gelmişti. 
 

Gazetedeki haberde şunlar yer aldı: 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık bir yıl önce devreye giren sistemin devlet yapısına uymadığına yönelik eleştiriler artarken, iktidar partisi içinde de bu eleştiriler her geçen gün daha fazla büyüyor. Son olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı ve Bülent Turan’dan “sistemin rehabilite edileceğine” yönelik açıklamalar gelmesi sistemdeki tıkanıklığı gözler önüne sermişti. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, AK Partili üst düzey bir yetkili Millî Gazete’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yetkili, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin AK Parti tarafından hazırlanmadığını, söz konusu sistemin daha önce de ülke gündemini uzun süre meşgul eden ABD merkezli McKinsey Danışmanlık Firması tarafından dizayn edildiğini ifade etti. 

Gündemi sarsacak açıklamaları bununla da kalmayan AK Partili üst düzey yetkili, sistemin güncellenmesinin de ABD’li şirket McKinsey’e verildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin güncellenmesinin de McKinsey tarafından yapılacak olması iktidar partisi içinde de rahatsızlıklara neden oldu.

Sistemi McKinsey kurdu

AK Partili üst düzey yetkili, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mimarının ABD merkezli McKinsey Danışmanlık Firması olduğunu söyledi. Tartışmaların odağında bulunan sistemin ABD’li McKinsey tarafından yapıldığına her seferinde vurgu yapan yetkili, sistemin tüm aşamalarının söz konusu firmanın yetkilileri tarafından yapıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oluşumunda AK Parti’den kimsenin görev almadığını da dile getiren AK Partili yetkili, dolayısıyla devletin tüm kurullarının ve komisyonlarının ABD Merkezli McKinsey firmasına emanet edildiğini dile getirdi.

Sistemin güncellenmesi yine ABD'li şirkete verildi

Yetkili, sistemin rehabilite edilmesi konusunda parti içinde tartışmaların arttığını ifade ederek, yapılan son istişare toplantılarında söz konusu konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sistemin güncellenmesi konusunda görüş birliğine varıldığını ancak sistemin düzeltilme işlemi için AK Parti içinde kimseye görev verilmediğini ve güncelleme işleminin tekrar ABD’li şirket McKinsey’e verildiğine vurgu yaptı. Yetkili, parti içinde bu karara tepkilerin olmasına rağmen herhangi bir geri dönüşün olmadığını da ifade etti.

Parti değil, Külliye çalışmayı yürütüyor

Yetkili, ABD’li şirket McKinsey’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “yarı başkanlık sistemine ve Meclis’i güçlendirecek bir güncelleme üzerinde çalıştığını” dile getirdi. Partinin karar mercilerinde ABD’li şirketle görüşen kimsenin olmadığını söyleyen yetkili, sistem üzerinde güncellemenin ‘Külliye’ üzerinden yürütüldüğünü ifade etti. ABD’li McKinsey firmasına yaptırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin maliyetinin çok yüksek olduğunu söyleyen yetkili, bu maliyetin yakında ortaya çıkacağını da vurguladı.

McKinsey'den geri adım atılmıştı

ABD merkezli McKinsey firmasıyla daha önce Türkiye ekonomisini düştüğü kriz ortamından kurtarmak amacıyla işbirliğine gidilmişti ancak süren tartışmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan geri adım atıldığını duyurmuştu. McKinsey ile anlaşmanın amacının ise yabancı yatırımcıları Türkiye’ye getirmek olduğu ifade ediliyordu. Öte yandan birçok bakanlıkta McKinsey firmasının çalışmalarını yürüttüğü biliniyor.

Küresel şirkete ne kadar ödeme yapıldı?

Çarpıcı açıklamalarına devam eden ve ABD’li şirket McKinsey’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni değiştirecek “yarı başkanlık sistemi ve Meclis’i güçlendirecek bir güncelleme üzerinde çalıştığını” dile getiren yetkili, sistemin maliyetinin çok yüksek olduğunu ve bu maliyetin yakında ortaya çıkacağını da vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.