Cumhurbaşkanlığı'ndaki zirve sona erdi

Cumhurbaşkanlığı'ndaki zirve sona erdi

Yaklaşık 1 saat 15 dakika geç başlayan Erdoğan-Babacan-Başçı zirvesi sona erdi. Başçı zirvede 130 sayfalık sunum yaptı

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolardaki artış sürecinde faizi gerektiği kadar indirmeyerek piyasaya müdahale etmediği gerekçesiyle çok sert eleştiriler yönelttiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile bugün ilk kez bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat 15 dakika gecikmeli başlayan görüşme sona erdi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 130 sayfalık sunum yaptığı öğrenildi. Görüşme sonrası konuşan Başçı, "Faizi düşürmek için kamu borç yükü hafifletilmeli. Faizi düşürmenin yolu mali disiplinden geçiyor, istikrar ve güven arttırıcı adımlar gerekli" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın, Erdoğan'a yaptığı 130 sayfalık "Ekonomik Gelişmeler" başlıklı sunum, Merkez Bankasının internet sitesinde yayınlandı.

İŞTE 130 SAYFALIK SUNUMUN TAMAMI

Başçı sunumundan, “İstikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi), fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu, bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir.Yapısal reformlar tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracaktır. Bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabilecektir” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz indiriminde geç kaldığı eleştirisinde bulunduğu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı bugün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul ederek brifing aldı. Brifinge Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Erdoğan, uzun süredir sert ifadelerle eleştirdiği Başçı ile bugün ilk kez yüz yüze görüştü.

Erdoğan, şubat ayındaki 0.25 puanlık faiz indiriminin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda esnaf heyetini kabulünde sert bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, “Dün Merkez Bankası lütfetti, politika faizinde çeyrek puanlık indirim yaptı, yıl boyunca hepsinin toplamı 2.5 puan. Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da acaba başka yerlere bağımlılık sözün mü var” demişti.

Erdoğan, Süleyman Şah operasyonunun tartışıldığı günlerde de valilere seslenirken, “Vatan satmak yüksek faizle, enflasyonla, kötü yönetimle, ülke kaynaklarını heba etmekle olur” diye konuşmuştu.

Bu süreç içerisinde Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın istifa ettiği ancak istifalarının kabul edilmediği iddiaları dile getirilmişti.

Bugün yapılan brifingde Başçı’ya, aynı zamanda Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi de olan başkan yardımcılarıyla ilgili genel müdürler eşlik etti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.