Damada 1.75 milyar dolar kredi

Damada 1.75 milyar dolar kredi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in damadı Kiril Shamalov'a 1 milyar 750 milyon dolarlık ucuz devlet kredisi sağlandığı ortaya çıktı

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Putin'in damadı Kiril Shamalov'a 1 milyar 750 milyon dolarlık ucuz devlet kredisi sağlandığı ortaya çıktı

Rus lider Vladimir Putin'in en küçük kızı Katerina Tikhonova ile evli olan işadamı Kiril Shamalov'a 1 milyar 750 milyon dolarlık ucuz devlet kredisi sağlandığı belirtildi.

Dünya'nın haberine göre Shamalov Rusya'nın en büyük petrokimya şirketi Sibur'un en büyük hissedarı. Petrokimya devi Sibur'un belgelerinde bu ay içinde 1,75 milyar dolarlık kredi aldığı görülüyor. Kredinin faizi ise yüzde 2 gibi çok düşük bir oranda. 'Neredeyse bedava'

Kredi faizinin çok düşük olduğunun altını çizen BCS'nin Finansal Analisti Artyom Usmanov, "Sibur'un aldığı kredinin faizi çok düşük. Normal şartlarda böyle bir kredi minumum yüzde 7 faizle verilir."dedi.

Raiffeisenbank'ın Analisti Irina Alizarovskaya da kredinin "Neredeyse bedava" olduğunu söyledi.

İddiaları kabul etmediler

Ucuz kredi temininde ailevi ilişkilerin etkisini kabul etmeyen Sibur Sözcüsü Dmitry Konov, "Sibur'a sağlanan kredi de hissedarlarımızla Rus devleti arasında ailevi ilişkilerin varlığının bir etkisi olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

En büyük tesis olacak

Sibur'a temin edilen dev kredinin kaynağı ise 'Milli Servet Fonu'. Sibur şirketi krediyi Sibirya'nın Tobolsk bölgesindeki ZapSibNeftekhim adlı yeni tesisi için harcayacağı belirtildi. Toplamda 9,5 milyar doları bulacak ZapSibNeftekhim Rusya'nın en büyük petrokimya tesisi olacak.

Rus Milli Servet Fonu'nun büyüklüğü 4,8 trilyon ruble (72 milyar dolar). Fon ülkede otoyol, demiryolu gibi altyapı projeleri ie nükleer santralin kurulmasına katkı sağlıyor. ekim ayında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev Milli Fonun kredi yardımı yapacağı şirketler listesine petrokimya şirketlerini de eklemesine onay vermişti.

Evlilik damada yaradı

Kiril Shamalov 2013 yılında Putin'in kızıyla evlendikten sonra Sibur'da sahip olduğu hisseleri 5 katına çıkarırken ZapSibNeftekhim'e yatırımlarını da artırdı. Shamalov Eylül 2014'te Sibur'un yüzde 17'sine sahip oldu. Shamalov Sibur'da 21.32lük hisseyle şirketin ikinci en büyük hissedarı konumunda..

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.