Danıştay'dan İş Bankası'na kötü haber

Danıştay'dan İş Bankası'na kötü haber

Danıştay, İş Bankası'nın TYT Bank ile ilgili işlemler nedeniyle TMSF aleyhine açtığı davayı reddetti

A+A-

Danıştay 13. Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre İş Bankası hakkında başlattığı takibi haklı bularak, bankanın Fon aleyhine açtığı davayı reddetti.

TMSF ile İş Bankası'nı karşı karşıya getiren süreç, Türkiye Turizm Yatırım ve Dış Ticaret Bankası'nın (TYT Bank) sahibi olan Lapis Grup'un 1993 yılında İş Bankası iştiraki olan Dışbank’ın hisselerine talip olmasıyla başladı. Yapılan sözleşmeye göre, Lapis Grup tarafından İş Bankası’na ödenen 75 milyon dolarlık peşinatın 52 milyon 600 bin dolarlık kısmının TYT Bank kaynaklarından ödendiği tespit edildi. 1994’te Bakanlar Kurulu kararı ile bankacılık faaliyeti yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan TYT Bank'ın yönetim ve denetimi, bankanın batmaması için İş Bankası’na verildi.

İddiaya göre İş Bankası, alacaklarını tahsil etmek için diğer alacaklılarla birlikte sıraya girmesi gerekirken, bankadan önce kendi alacağını tahsil etti. Bankanın diğer alacaklılarına ise para kalmadı. Bunun üzerine TMSF, TYT Bank’taki mevduat sahiplerinin parasını geri alabilmek için gerekli işlemleri başlattı. TMSF’nin hukuki süreç bitmeden tahsilat yaptığını iddia eden İş Bankası, Fon hakkında Danıştay'a dava açtı.

TMSF'nin, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre başlattığı takibe karşı İş Bankası'nın Danıştay'da açtığı dava, ilgili daire tarafından, “Yönetimi geçici olarak İş Bankası’na devredilen TYT Bank kaynaklarının İş Bankası ve Lapis Holding A.Ş. tarafından kullanıldığı" gerekçesiyle reddedildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.