Davutoğlu'ndan faiz açıklaması

Davutoğlu'ndan faiz açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu önümüzdeki dönemde faizin, kurların ve enflasyonun aşağı yönlü bir trend içine girmiş olacağını söyledi.

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu önümüzdeki dönemde faizin, kurların ve enflasyonun aşağı yönlü bir trend içine girmiş olacağını söyledi.

Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Davutoğlu, "İnşallah enflasyonla birlikte faiz de aşağı doğru bir trend içine girecek. Faiz ve enflasyonun birbirini yukarı doğru (itme)etkisi tersine (dönecek). Önümüzdeki dönemde faizin kurların ve enflasyonun birlikte aşağı bir trend içine girmiş olduğunu göreceğiz" dedi ve ekledi:

"Mart ayı enflasyon oranı bizlere çok güzel bir mesaj verdi ve piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Mart ayında yüzde 7.46 seviyesinde gerçekleşen yıllık enflasyon son 7 ayın en düşük seviyesidir. 34 yıl aradan sonra tek haneli rakamlara indirdiğimiz enflasyonu daha da aşağı çekmek için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Tüketici fiyatları enflasyonu Mart'ta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyonun yüzde 8.78'den Mart'ta yüzde 7.46'ya geriledi.

Analistler bu düşüşün yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında indirim olabileceği beklentileri kuvvetlendirdiğini ve siyasi kanattan da faiz indirimleri konusunda istekliliğin daha çok dile getirilebileceğini söylemişlerdi.

2015 yılının son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5.7, yılın tamamında da yüzde 4 büyüme gerçekleştiğini hatırlatan Davutoğlu, bu büyümenin seçim şartlarında gerçekleştiğine dikkat çekti ve "Siyasi istikrar ekonomik istikrar ve kalkınmayı beraberinde getiriyor" dedi.

Davutoğlu 2015 yılında yaklaşık 700,000 kişiye, krizden bu yana yaklaşık 6.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını da belirterek "2016 yılı daha da bereketli bir yıl olacak" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.