Dershanelerin durumu belli oldu

Dershanelerin durumu belli oldu

Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasına izin vermediği dershaneler 'özel öğretim kursu' olarak tanımlandı

A+A-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneleri kaldıran düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından yapılan yeni yönetmeliğin yarın çıkmış olacağını ve bu yönetmelikte dershanelerin özel eğitim kursları adıyla tanımlandığını açıkladı.

Avcı İstanbul'da gazetecilerin soruları üzerine, "Devlet okullarında isteyen öğrencilerimize takviye kursları devam edecek. Ama Anayasa Mahkemesi bunu yetersiz bulmuş olacak ki, gerekçeli kararında okul dışı eğitim tercihlerinin artırılmasını istedi.. Bu nedenle özel eğitim kurslarıyla ilgili yönetmelik yarın çıkmış olacak. Yani dershaneler özel eğitim kursları adıyla tanımlandı" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi 14 Temmuz tarihinde dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmişti. Oy çokluğu ile alınan karar sonrası 1 Eylül 2015'te kapatılması öngörülen dershanelerin geleceğiyle ilgili hukuki bilinmezlik ortaya çıkmıştı.

AKP ve özellikle de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen cemaati arasındaki iplerin kopmasının en önemli halkalarından biri olan "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanunun" iptali için CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Hükümet ile Gülen cemaati arasında tartışma yaratan dershane tasarısı 2014 Mart ayında 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla TBMM'de yasalaşmıştı. Kanuna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. Bu çerçevede bazı dershaneler gerekli şartları yerine getirerek özel okula dönüşmüştü.

KURSLAR HAFTA SONU SADECE BİR GÜN EĞİTİM VEREBİLECEK

Özel eğitim kurslarının hafta içi ve hafta sonu eğitim desteği verebileceğini söyleyen Avcı,

"Kurslar aynı binada üç bilim dalında eğitim verebilecekler. Kurs yapılan sınıflarda öğrenci kontenjanı 16 kişiyi geçemeyecek. Özel eğitim kursları hafta sonu sadece bir gün eğitim verebilecek. Cumartesi günleri ders yapacaklar ama Pazar günleri ders olmayacak. Öğrenciler ile mezunlar aynı kurslarda eğitim göremeyecekler" dedi.

Avcı, dershane isminde bir kurumun şu andaki mevcut düzenlemelerde tanımlanmadığını da söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.