Deutsche Bank’tan ECB ile ilgili sürpriz faiz tahmini

Deutsche Bank’tan ECB ile ilgili sürpriz faiz tahmini

Deutsche Banka ekonomistleri Avrupa Merkez Bankası'nın duyurduğu yeni aracın piyasa stresini azaltmasının yanında bankanın öngörülenden daha hızlı faiz artışına olanak sağlayacağını belirtti.

A+A-

Deutsche Bank ekonomistleri Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Çarşamba günü olağanüstü toplantı sonrası piyasa stresini azaltacak yeni araç vaadinin, AMB'nin daha önce öngörülenden hızlı faiz artırmasının da önünü açacağını tahmin etti.

Mark Wall liderliğindeki ekonomistlerin notunda, AMB’nin Temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artışının ardından; Eylül, Ekim ve Aralık aylarında 50’şer baz puanlık artırımlar gerçekleştireceği öngörüldü.

Notta ECB’nin bu tipteki araçları tahmin edilenden erken piyasaya sürdüğünü, bunun, yılın ikinci yarısı için belirsizlikleri azalttığı belirtildi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasaları rahatlatacak yeni bir araç üzerindeki çalışmaların hızlandırılması için kurum içindeki komitelere talimat vermişti.

 

Çarşamba günü daha önce planlanmamış acil bir toplantı yapan AMB, koronavirüs pandemisinin Euro Bölgesi’ndeki bazı yerlerde kalıcı kırılganlıklar yarattığını belirtmişti.

Toplantı kararı, Avrupa borç krizini hatırlatacak şekilde İtalyan tahvil getirilerinde keskin yükselişler yaşanmasının ardından alındı. İtalyan 10 yıllık tahvil getirisi bir ara yüzde 4’ü aşarak 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

AMB’nin yeni politika aracı açıklaması sonrası İtalyan tahvillerine alım gelirken, İtalyan ve Alman tahvil getirileri arasındaki fark daraldı.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta enflasyonun yüzde 2 hedefine döndürülebilmesi için böyle bir adıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İlgili Haberler