Doğuş hisselerinde kayıp % 9'u geçti

Doğuş hisselerinde kayıp % 9'u geçti

Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in hisselerinde kayıplar yüzde 9'u aştı.

A+A-

ABD'deki emisyon testlerinde usulsüzlük skandalı ile mücadele eden Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in hisselerinde kayıplar yüzde 9'u aştı.

Doğuş Otomotiv'in hisseleri saat 1516 itibariyle yüzde 9.6 kayıpla 10.35 liradan işlem görüyordu.

Analistler, satışların panikten kaynaklandığını söylerken, Doğuş Oto üzerinde şu aşamada olumsuz bir etki beklemediklerini belirtiyorlar.

Şirketin hisseleri skandalın ortaya çıktığı 18 Eylül'den bu yana yüzde 12.3 değer kaybetti.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Eylül ortasında yaptığı açıklamada VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyonu testlerinin sonuçlarını çarpıtarak denetleme kurumunu yanıltan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolara kadar para cezası alabileceğini açıklamıştı.

ABD'nin ardından birçok ülke emisyon testlerinde usulsüzlük konusunda kendi incelemesini başlatırken, Volkswagen söz konusu yazılımın 11 milyon araçta kullanıldığını ve bu araçların çoğunun Avrupa'da satıldığını belirtmişti.

Yaşanan emisyon skandalının ardından Türkiye'de nasıl bir etki olacağına dönük ilgili bakanlıklardan şu ana kadar bir açıklama yapılmazken Doğuş Otomotiv konu ile ilgili olarak Volkswagen AG ile temas halinde olduğunu açıkladı.

Açıklamada, Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Volkswagen'in bazı dizel marka araçlarında yaşanan emisyon sorununun ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini, tüm dünyada ve Türkiye'de etkilenen araçların detaylarının Volkswagen AG'nin çalışması sonucunda belirleneceğini söyledi.

Volkswagen Grubu ile sürekli temas halinde oldukları belirtilen açıklamada, "Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz Volkswagen Grubu, konuyla ilgili şu anda hızlı, şeffaf ve kararlı çok kapsamlı bir araştırma gerçekleştirmektedir. Tüm dünyada ve Türkiye'de etkilenen araçların detayı, Volkswagen AG'nin yürütmekte olduğu araştırma sonucunda belirlenecektir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Bununla birlikte, VW AG'den yapılan açıklama uyarınca; söz konusu durumdan etkilenen araçlar da dahil olmak üzere tüm araçlarımızın sürüş ve yol güvenliğine uygun olduğunu da belirtiriz" ifadesi yer aldı.

Global Yatırım analisti Emir Bölen hissedeki kayıpla ilgili olarak, "Biraz panik satış var ama bu skandalın Doğuş Otomotiv'e şirkete etkisi olmasını beklemiyorum" derken bir başka analist de satışların Volkswagen'e yüksek ceza gelmesi durumunda Türkiye'de Doğuş Oto'ya yapacağı desteklerini azaltma endişesinin sebep olabileceğini söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2015 yılı Ocak–Ağustos döneminde 598,963 adete ulaşırken, pazarda Vokswagen marka araçlar liderliği oluşturuyor. İlk 8 ayda Türkiye pazarında 93,005 adet satış ile Volkswagen marka araçlar lider oldu.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.