Dolar 11 yılın zirvesinde

Dolar 11 yılın zirvesinde

Dallas Fed Başkanı Fisher’in rallinin ABD toparlanmasını yansıttığını söylemesinin ardından dolar euro karşısında 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

A+A-

Dolar euro karşısında, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher’in rallinin ABD toparlanmasını yansıttığını söylemesinin ardından 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar yen karşısında, Fisher’in faiz oranları artırımındaki bir ertelemenin ABD’de bir resesyonu tetikleyebileceği uyarısında bulunmasının ardından 7 buçuk yılın en güçlü seviyesine yükseldi.

Faizlerin artırılacağına yönelik beklentiler, doların diğer önemli para birimleri karşısında 2015’te daha iyi bir performans sergilemesine yardımcı oldu. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) deflasyonla mücadele etmek amacıyla teşvikleri artırma arayışı içinde. Avustralya doları, iş dünyası güveninin gerilemesinin ardından geriledi. Yeni Zelanda’nın para birimi, Auckland merkezli Fonterra Cooperative Group Ltd.’nin hisselerinin işlemlerini durdurmasının ardından değer kaybetti.

Singapur’daki Citigroup Inc.stratejistlerinden Todd Elmer, “Dolardaki yükselişin, dünyanın geri kalanı ile ilgili hayal kırıklığı karşısında daha çok ABD’deki iyimserlik ile ilgili olacağı bir döneme giriyor olabiliriz. Güçlü dolar trendinin devam etmesi için kayda değer bir alan mevcut” dedi.

Dolar euro karşısında, 1.0785 dolar ile Eylül 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından yüzde 0.5 değerlenerek Tokyo saati ile 13:17’de 1.0800 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında, 122.03 yen ile Temmuz 2007’den bu yana görülmemiş bir seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.5 artış göstererek 121.81 yenden işlem gördü.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 1,204.75 puan ile rekor seviyeden kapanış yapmaya hazırlanıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.