Dolar 2.15'ten geri döndü

Dolar 2.15'ten geri döndü

ABD Merkez Bankası'nın tahminlerden önce faiz artırımına gidebileceği beklentisini kuvvetlendiren verilerle 1.5 ayın zirvesini test eden dolar/TL istihdam verilerinin bu beklentileri tersine çevirmesiyle yönünü aşağı çevirdi.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın tahminlerden önce faiz artırımına gidebileceği beklentisini kuvvetlendiren verilerle 1.5 ayın zirvesini test eden dolar/TL istihdam verilerinin bu beklentileri tersine çevirmesiyle yönünü aşağı çevirdi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Temmuz'da tarım dışı istihdam 209,000 ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı yüzde 6.2'ye yükseldi.Verinin ardından dolar euro, yen ve İsviçre frankı karşısında seansın en düşük seviyelerini gördü.

Türkiye piyasaları kapalı olduğu Çarşamba günü ABD'de açıklanan bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde bir büyümeye işaret etmesiyle dolarda sert değer kazancı yaşanırken bu kazanç gelişmekte olan para birimlerindeki kaybı da beraberinde getirdi.

Dolar/TL ABD büyümesine ilişkin güçlü verilerle Türkiye piyasaların son olarak açık olduğu 25 Temmuz'da gördüğü seviyelerden en son 18 Haziran'da görülen 2.1516'ya kadar yükseldi. İstihdam verilerinin ardından ise yönünü aşağı çeviren kur TSİ 1702'de 2.1340/2.1343 seviyesinde işlem gördü.

ABD'de Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, açıklanan güçlü ekonomik veriler ve enflasyon göstergelerinin Fed'i ilk faiz artırımına "belirgin derecede" yakınlaştırdığını söyledi.

Faizler yarım puan yükseldi

İşlem hacminin düşük olduğu tahvil bono piyasasında ise iki ve 10 yıllık gösterge tahvil getirilerinde iki günlük yükseliş 50 baz puana ulaştı.

Analistler önümüzdeki hafta yapılacak yoğun ihaleler öncesi satış yönlü işlemlerin arttığı bono piyasasında işlemlerin bazen fiyat seviyesi oluşturacak büyüklüklerde olmaması nedeniyle yükselişin daha sert hissedildiğini ihalelerin ardından faizlerde düşüş yaşanabileceğini söylediler.

Hazine önümüzdeki hafta Ağustos ihale programı kapsamında Pazartesi günü 5 yıllık sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli FRN'in yeniden ihraçlarını, salı günü ise 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracı ile yeni 10 yıl vadeli gösterge tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek.

Hazine önümüzdeki hafta düzenleyeceği 4 ihale ile Ağustos ayı ihale programının büyük bölümünü tamamlamış olacak. Ağustos ayında toplam 12.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 8.5 milyar TL'si piyasadan toplam 9 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması planlıyor.

Tahvil/bono piyasasında 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 8.98 ortalama bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 9.08 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.25, valörlüde son işlem yüzde 9.23 seviyesindeydi.

Öte yandan 13 Temmuz 2016 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 8.35 seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 8.55 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 8.77 seviyesinden gerçekleşirken valörlüde son işlem yüzde 8.74 oldu.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.