Dolar 2.23'ü, euro 2.88'i geçti

Dolar 2.23'ü, euro 2.88'i geçti

FED'in faiz kararından sonra güne yükselişle başlayan dolar 2.23'ü geçti, faizler de yükseliyor

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın dün faizleri uzunca bir süre daha sıfıra yakın seviyede tutacağını açıklamasına karşın, artırımlar başladığında faizleri beklenenden daha hızlı yükseltebileceğine işaret etmesi gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansırken, dolar/TL 25 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.23 seviyesini aştı, faizler yükseldi.

Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybına paralel güne 2.23 seviyesine yaklaşarak başlayan ve sonra geniş bantta dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, gün içinde gelen kâr realizasyonları ile 2.2164'e kadar geriledi.

Dolar/TL, öğleden sonra ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve artan dolar talebiyle 25 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.2351'e kadar yükseldikten sonra saat 1732'de 2.2281 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5513 seviyesinden işlem görüyor.

Uzmanlar, ABD tahvil faizleri gün içinde gelen kâr realizasyonları nedeniyle yüzde 2.65 seviyesini kırmakta zorlandığını bu seviyenin yukarı kırılması halinde piyasalarda daha fazla bozulabileceğini ifade ediyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede "hatırı sayılır bir süre" daha tutacağını yinelerken, harekete geçtiğinde ise borçlanma maliyetlerini beklenenden daha hızlı yükseltebileceğinin işaretini vermişti.

Hacimlerin genel olarak düşük olduğu tahvil-bono piyasasında da ABD tahvil faizlerindeki yükselişe paralel yukarı hareket görüldü.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.20, valörde son işlemde yüzde 9.20 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.36, valörde son işlemde yüzde 9.44 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.07, valörde son işlemde yüzde 9.08 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 9.20, valörde son işlemde yüzde 9.31 seviyesindeydi.

Piyasaların bundan sonraki önemli gündem maddesi ise İskoçya'nın bağımsızlık referandumundan çıkacak sonuç olacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.