Dolar 2.50 TL'yi de geçti

Dolar 2.50 TL'yi de geçti

Uluslarasası piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasalarına dönük sert satış baskısının etkisiyle dolar TL karşısında 2.50'yi geçerek yeni bir rekor kırdı

A+A-

Uluslarasası piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasalarına dönük sert satış baskısının etkisiyle dolar TL karşısında 2.50'yi geçerek yeni bir rekor kırdı.

Dün 2,50'ye yaklaşan kur bugün yeniden yükselişte. Türkiye piyasalarının kapanışının hemen ardından dün akşam 2,4835 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah güne 2.4779 seviyesinden başladı. Kur gün içinde kademeli yükselişle 2,5005'e kadar çıkarak rekor tazeledi.

ABD'de Cuma günü açıklanan istihdam verileri sonrasında görülen yükselişin ardından dolardaki değer kazancı dün gece saatleri itibarıyla hız kesti.

Gelişmekte olan ülke para birimleri de bu sayede değer kazanırken kazanımlarda Çin'de enflasyonun yüzde 0.8 ile beş yılın en düşük seviyesine gerilemesi de ekonomiye yeni destek gelebileceğine ilişkin beklentiler de etkili oldu.

Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceği beklentileri, siyasilerin Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri ve Yunanistan'a ilişkin risklerin küresel piyasalarda yarattığı satış baskısı ile dün dolar/TL 2,4994'e kadar yükselerek tarihi zirvesini test etmiş, faizler sert yükselmişti.

Piyasaların yakından takip ettiği Yunanistan'la ilgili haberler de gelmeye devam ediyor.

Avrupa Komisyonu Yunanistan'ın borç sorununu çözecek resmi bir tasarı olmadığını, ancak bu haftaki Euro Bölgesi maliye bakanları ve AB liderleri zirvesi öncesinde yoğun görüşme trafiğinin devam ettiğini açıkladı.

MNSI tarafından kaynaklara dayandırılan bir haberde, Avrupa Komisyonu'nun bazı tavizler içeren bir tasarıyı masaya getireceği, bu plana göre kreditörleri ile olan sorunları gidermesi ve mali yardım sonrası planları üzerinde anlaşma sağlaması için Yunanistan'a altı ay süre tanınacağı belirtildi.

Analistler dolardaki değer kazancının zaman zaman zayıflasa da ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) beklenen faiz artışlarının zamanlamasına göre kurda dalgalı seyrin sürebileceğini belirttiler.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.