Dolar 2.90 TL'nin altında

Dolar 2.90 TL'nin altında

ABD'de faiz artırımının bu yıl yapılmayacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile TL dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor

A+A-

ABD'de faiz artışlarının 2015 yılı sonrasına ötelenebileceği görüşünü destekleyen veriler ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dolar karşısında değer kazancı eğilimi devam ederken bu beklentilere dolar/TL'de paralel 2 ayın en düşük seviyesini test etti tahvil/bono getirileri geriledi.

Geçen hafta boyunca benzer beklentilerle küresel risk iştahındaki artışla TL yüzde 5 değer kazanmış ardından kâr satışları ve Ankara'daki patlama ile dalgalanma yaşanmıştı.

Analistler dolarda yaklaşık üç haftadır süren zayıf seyrin devam edip etmeyeceğini anlamak için dün ABD'den gelecek verilerini bekliyorlardı. Bu verilerin Fed'in faiz artışını erteleme ihtimalini artırmasıyla beraber Asya borsaları son iki ayın zirve seviyesini görürken, dolar ise son birkaç haftanın en düşük seviyelerinde seyretti.

Küresel piyasalarda dolar dün diğer büyük para birimleri karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar endeksi 93.845 seviyesine kadar gerileyerek 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından 94 seviyesi civarında işlem görmeyi sürdürüyor.

Dün Fed beklentileriyle 2.95'li seviyelerden Türkiye piyasalarının kapanış saatlerinde 2.93'ün altına gerileyen dolar/TL bu sabah da düşüşünü sürdürerek en düşük 2.8785 seviyesine geriledikten sonra saat 1100'de 2.8940/2.8945 seviyesinde işlem gördü.

Dün akşam saatlerinde 3.14 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1024/3.1038; 3.35 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.3127/3.3140 seviyesindeydi.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Fed başta olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının kısa vadede sıkılaştırma yönünde bir adım atmayacağı öngörüsü piyasadaki iyimserliğin ana nedeni diyebiliriz. Bugün itibarıyla baktığımızda Ekim'de Fed'in faiz artırmasına verilen olasılık yüzde 5'in altına inmiş durumda ki Eylül ayı bir çok yatırımcının faiz artışı beklediği bir dönemdi" dedi.

Bankacı Aralık ayında Fed faiz artışı olasılığının hale devam ettiğini belirterek, "Fiyatlamalara baktığımızda Fed'den bir faiz artışına verilen en yüksek olasılığın Nisan 2016 toplantısını işaret etmesi TL ve benzer ülke para birimlerinde yaşanan iyimserliğin en önemli nedeni" dedi.

Tahvil/bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı gösterge 10 yıllık tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.46 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.27 oldu. Bu sabah 1100 itibarıyla gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik getiri yüzde 10.20 seviyesine geriledi.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.87 valörde son işlem yüzde 10.65 oldu. Bu sabah 1100 itibarıyla gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik getiri yüzde 10.52 seviyesine geriledi.

Bankacılar içeride seçim öncesi artan güvenlik endişelerinin ve siyasi gelişmelerin izlenmeye devam edeceğini, ABD verilerinin ise bugün de piyasada belirleyici olabileceğini belirttiler.

Bugün TSİ 1530'da ABD'de Eylül ayına ilişkin TÜFE ve çekirdek TÜFE, Ekim ayı New York Fed imalat endeksi haftalık işsizlik maaş başvuruları ve saat 1700'da Ekim ayı Philadelphia Fed endeksi takip edilecek.

ABD ÜFE'DE SERT DÜŞÜK

ABD'de dün açıklanan üretici fiyatları Eylül'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde bir düşüş gerçekleştirdi. Çekirdek fiyatlar ise artış beklentilerinin aksine yüzde 0.3 geriledi.

ABD'de enerji fiyatları kaynaklı üretici enflasyonunda yaşanan düşüş, faiz artırımının bu yıl içinde yapılamayabileceği argümanına destek verdi. Dün izlenen bir başka veri olan perakende satışlar da Eylül ayında benzin fiyatlarındaki düşüşün yarattığı baskının etkisiyle yüzde 0.1 ile beklentilerin altında yükseliş gösterdi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.