Dolar 2.90'ı da geçti

Dolar 2.90'ı da geçti

Dolar/TL, TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutması ardından 2.9067'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi.

A+A-

Koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamaması ve erken seçim belirsizliği ile son günlerde sert yükseliş eğiliminde olan dolar/TL, TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutması ardından 2.9067'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi.

Her ne kadar tahminler ağırlıklı olarak faizlerin sabit tutulması yönünde olsa da piyasada kurdaki sert yükselişi durdurmak adına TCMB'nin bir adım atacağına dair beklenti oluşurken, bu beklentinin karşılanmaması kurda sert harekete neden oldu.

Merkez Bankası Ağustos ayı PPK'da kısa vadeli faizleri sabit tutarken, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verdi.

Analistler TCMB'nin açıkladığı adımların ardından ilk olarak bankanın haftalık repo ihaleleri ile verdiği fonlamayı kısmasını ve bunun karşılığında dün itibarıyla yüzde 8.67 seviyesinde olan ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9'un üzerine yükselmesini bekliyor.

Öte yandan TCMB küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasını açıkladı. TCMB sadeleştirme adımlarını üç ana başlık altında toplarken bu başlıklar, TL likidite yönetimi çerçevesi ve sadeleşme adımları, döviz likiditesi önlemleri, finansal istikrarı destekleyici önlemler olarak belirlendi.

TCMB'nin daha sıkı bir para politikası uygulanacağını belirtmesi ve yol haritasını açıklamasına karşın, bununla ilgili detay vermemesi de TL'deki baskının sürmesine neden oluyor.

8 Haziran'daki döviz satım ihalesinde 60 milyon dolarlık satış gerçekleştiren TCMB bugün de satış tutarını 60 milyon dolar olarak açıkladı. 8 Haziran'dan bu bugüne günlük 29.995 ile 50 milyon dolar arası döviz satışı gerçekleştiren TCMB yarından geçerli olmak üzere döviz satım ihalelerinde değişikliğe gitti.

TCMB aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarı bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın 70 milyon dolar fazlasına kadar artırılabileceğini açıkladı. TCMB yarın için ise asgari tutarı sıfır olarak ilan etti.

Yılbaşından bu yana kayıp yüzde 20'ye yaklaştı

Yıl başından beri TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 19'u aşarken, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Brezilya reali ardından en kötü performansı gösteriyor.

PPK açıklaması öncesi 2.8675 seviyesinde olan dolar/TL, tarihi zirve olan 2.9067'ye kadar yükseldikten sonra saat 1740'ta 2.9011/2.9024 seviyesinden işlem görüyor.

PPK öncesi 3.02 seviyesinde olan sepet bazında TL ise tarihi zirve olan 3.0567'ye kadar yükseldikten sonra aynı saatte 3.0520/3.0532 seviyesinde.

Euro/TL ise 3.2089'e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 3.2031/3.2044 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.89, valörde son işlemde yüzde 9.94 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvil bugün spot kapanışta ortalama yüzde 10.08, valörde son işlemde yüzde 10.29 seviyesindeydi. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.43 valörde son işlem yüzde 10.68 seviyesindeydi.

 

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.