Dolar güne nasıl başladı

Dolar güne nasıl başladı

Gece açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesi en önemli gündem maddesi

A+A-

Enflasyon, dış ticaret verileri gibi Türkiye ekonomisi için kritik verilerin açıklandığı bu haftanın son işlem gününde reel efektif döviz kuru dışında önemli bir veri bulunmuyor. Gece açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesi en önemli gündem maddesi olarak görünüyor. 

Dün enflasyondan gelen beklentinin üzerindeki veri ile dalgalanarak sonrasında günü düşüşle kapatan dolar kuru bu sabah hafif bir yükselişle yeniden 7,80'in üzerinde seyrediyor. Euro da benzer bir durumla 9,48-9,49 bandında işlem görüyor.

08.15 itibarıyla dolar/TL 7,8057, euro/TL ise 9,4827 seviyesinden işlem gördü.

ABD'de açıklanacak istihdam verilerinin yakından izleneceği haftanın son gününde, Moody's'in olası Türkiye raporu da önemli bir gündem olarak yer alıyor.

ABD PİYASALARINDA ÖNE ÇIKANLAR

ABD'de Seçilmiş Başkan Joe Biden, bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyesinin birlikte hazırladıkları 900 milyar dolar büyüklüğündeki korona virüs yardım paketi teklifine destek verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConell, Kovid-19 krizinin etkilerinin hafifletilmesi için bir korona virüs yardım paketinin ve federal hükümetin fonlanmasına yönelik tasarının "mümkün olan en kısa zamanda" Kongre'den geçmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardılar.

ABD'de Trump yönetimi basının ilk olarak Pazar günü duyurduğu adımı dün resmi olarak attı ve aralarında Çip üreticisi SMIC ve petrol devi CNOOC'un olduğu 4 Çin şirketini Çin ordusu ile bağlantılı şirketler kara listesine aldı.

Wisconsin Eyalet Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim ekibinin 3 Kasım seçimlerindeki eyalette sonuçlara itirazını görüşmeyi reddetti.

ABD'de Senato, Fed Yönetim Kurulu'ndaki 2 boş üyelikten biri için aday gösterdiği St.Louis Fed Araştırma Müdürü Christopher Waller'in Fed üyeliğine onay verdi.

YURT DIŞI GÜNDEM MADDELERİ

Günün en önemli verisi ABD'de açıklanacak istihdam rakamları olacak.

Piyasalarda tarım dışı istihdamın Kasım ayında bir önceki aya göre daha düşük geleceği beklentisi bulunuyor. Analistlerin işsizlik oranı için beklentisi yüzde 6,9'dan yüzde 6,7'ye gerileyeceği yönünde. Tarım dışı istihdamda ise 440 bin artış beklentisi bulunuyor.

Günün diğer izlenecek verileri ABD'den dış ticaret (16.30), fabrika siparişleri (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) olacak.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYON TOPLANIYOR

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret için 2021 yılında geçerli olacak rakamların belirlenmesi amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Türk-İş'in asgari ücret konusunda komisyona katılma yetkisi bulunmayan diğer işçi konfederasyonları Hak-İş ve DİSK’le ortak hareket etmeyi planladığı belirtiliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğindeki toplantı Kovid-19 salgını nedeniyle internet ortamında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 TL, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 TL olarak uygulanıyor.

MOODY'S

Yurt içinde günün tek verisi Merkez Bankası reel efektif döviz kuru olacak. TÜFE bazlı reel efektif kuru Ekim ayında 60,66 ile tarihi düşük seviyesini görmüştü.

Gece yarısından sonra Moody'in olası Türkiye raporu izlenecek. Moody's Eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu 'Negatif' görünüm ile 'B2' seviyesine indirmişti. Analistlerin tamamı notun değişmeyeceği ve görünümün de aynı kalacağını düşünüyorlar.

Moody's, planlı takviminde yer alsa da değerlendirme yayımlamayabiliyor.