Dolar güne yükselişle başladı

Dolar güne yükselişle başladı

İşviçre Merkez Bankası'nın dünkü sürpriz kararı sonrası Dolar/TL küresel riskten kaçışla güne sert yükselişle başladı

A+A-

İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) sürpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesinin piyasalarda şok etkisi yaratırken küresel risk iştahında yaşanan dalgalanma dolar/TL'ye de aynı şekilde yansıyor.

Yüksek getiri arayan küresel yatırımcıların küresel düşük faiz ortamında TL gibi nispeten yüksek faiz veren ülkelere yönelmesi özellikle uzun vadeli tahvillerde faizlerde düşüşe işaret ediyor.

Bugün iç piyasada TCMB beklenti anketi izlenirken TSİ 12:00'da Aralık ayı Euro bölgesi enflasyon 15:30'da ise ABD'de Aralık ayı TÜFE ve çekirdek TÜFE, 16:15'te Aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı 16:55'te ise ABD Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Dün İsviçre kararı ile 2.30'un üzerine çıkan ancak yönünü tekrar aşağı çevirerek 2.28'li seviyelere gerileyen dolar/TL gece hacimsiz piyasada 2.33 seviyesini aştı. Kur güne TSİ 08:42'de 2.3087/2.3139 seviyesinden başlarken sepet bazında TL 2.4981/2.5032 seviyesinde işlem gördü.

Bankacılar gece geç saatlerde kurda hacimsiz yükselişin bu hafta ikinci kez yaşandığını hatırlatırken hacimlerin artması ile birlikte likidite boşluğu nedeniyle oluşan yükselişin bir bölümünün aynen kısa süre öncede yaşandığı gibi geri alınabileceğini söylediler.

Euro, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) sürpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesinin, ECB'nin gelecek hafta geniş kapsamlı bir tahvil alımı başlatmasının neredeyse kesin olduğu beklentisi oluşturmasıyla 11 yılın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Euro SNB'nin dünkü açıklamalarının ardından İsviçre frankı karşısında bugüne kadarki en büyük bir günlük düşüşünü kaydetti. Dolar karşısında dün 1.15675'e kadar düşen euro ise bugün hafif yükselerek 1.1637 seviyesinde işlem gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.