Dolar haftayı yüzde 4 artışla tamamladı

Dolar haftayı yüzde 4 artışla tamamladı

TL bir haftada yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve 3.5 yılın en büyük haftalık değer kazancını elde etti

A+A-

Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesi ve küresel piyasalarda dolarda görülen zayıf seyir ile dolar/TL gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmaya devam ediyor.

Geçen hafta 2.70'li seviyelerde seyreden dolar/TL bugün beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.5805'e kadar geriledikten TSİ 1620'da 2.5885/2.5895 seviyesinde işlem gördü. TL bu verilere göre bir haftada yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve 3.5 yılın en büyük haftalık değer kazancını elde etmiş oldu.

Analistler orta uzun vadedeki siyasi endişelere karşın seçime ilişkin koalisyon ihtimali gibi kısa vadeli endişelerin azaldığını belirtirken, TL bu beklentiyle dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.

Bir diğer taraftan ise bankacılar Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 4 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "Fiyat(lama)lar üzerinde seçim nedeniyle oluşan köpük seçim sonuçlarına dair beklentilerin netleşmesiyle gelecek haftadan itibaren kaybolmaya başlayacaktır" açıklamasının da gerçekleşmiş olduğuna dikkat çektiler.

TL'nin değer kazancında seçim beklentilerinin yanı sıra 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor.

Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı. TL bugün dolar karşısında yüzde 0.1 civarında değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi. Benzer para birimleri bugün genel olarak dolar karşısında değer kaybetti.

TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 10 civarına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.

TL seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile hafta başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.

AKP'nin anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

Bankacılar Nisan ayında yapılan seçim anketlerinin ortalaması 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'nin yüzde 10 seçim barajının çok küçük bir farkla üzerinde olduğunu göstermesine karşın Mayıs ayı anketlerinin ortalaması ise HDP'nin baraj altında kalabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyorlar. HDP'nin seçim barajı altında kalması halinde AKP'nin mecliste 320 sandalyeye ulaşabileceğini belirtilirken bu rakam tek parti hükümeti oluşturmak için gereken 276'nın üzerinde ancak anayasayı değiştirmek için bir referandum çağrısı yapmak için gereken 330'un altında yer alıyor.

Küresel getirilerde yaşanan dalgalanma ise Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği beş ihaleye gelen yüksek talep ve seçim fiyatlamalarının da desteğiyle TL cinsi bono getirilerine tam olarak yansımadı. Hazine bu hafta 7.94 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 8.23 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri geçen haftaya göre yaklaşık 70 baz puan geriledi. Geçen hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.65 seviyesindeydi valörde ise son işlem yüzde 9.53 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 9.55 bileşik seviyesinde gerçekleşirken valörde TSİ 1624'te son işlem yüzde 9.58 oldu.

Uzun vadede bakıldığında küresel sabit getirilere daha paralel bir seyir izleyen 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede geçen hafta spot kapanışta yüzde 9.39 seviyesinde olan bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.06 valörde son işlem yüzde 8.94 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 8.96 bileşik seviyesinde gerçekleşirken valörde TSİ 1624'te son işlem yüzde 8.98 oldu.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.