Dolar kurundan Merkez Bankası'na sert tepki

Dolar kurundan Merkez Bankası'na sert tepki

Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesi 3.8284 seviyesinde hareket eden dolar fiyatları, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.87 seviyesinin üzerini gördü.

A+A-

Dün TSİ 22.00’de açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesi 3.83 seviyelerinde hareket eden dolar/TL, beklentiler dahilinde gelen karar sonrası 3.81 seviyelerine geriledi. 

TCMB DOLARIN KADERİNİ BELİRLEYECEK

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Aralık ayının en kritik günü bugün olabilir. Her ne kadar dün akşam yılın son Fed toplantısı takip edilse bile bu sabah piyasalarda Fed sonrası yeni bir sayfa açılmamış gözüküyor. Son günlerde, ABD Doları temkinli seyrini koruyordu Fed sonrası biraz daha zayıflamış durumda. Ancak, USD/TL kurunda büyük bir sürpriz yok. Kur hala 3.80 -3.90 aralığındaki seyrini korumaya devam ediyor. Kurun kaderini bugünkü TCMB faiz kararı belirleyecek" dedi.

Karadağ değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Enflasyonda çift haneli seviyeleri konuşmaya devam ederken, son dönemde TL varlıklardaki oynaklık bugünkü toplantıya yönelik faiz artırım beklentilerini güçlendirmiş durumda. Bilindiği üzere, TCMB enflasyon görünümüne göre sıkı duruşunu korumaya devam edeceğini vurguluyor. Dolayısıyla, TL varlıklardaki her oynaklıkta piyasaya müdahale etmekten kaçınıyor. Bugüne baktığımızda, yılın en kritik TCMB toplantısı olacak. TCMB’ye yönelik beklentiler 50-100 baz puan aralığında fiyatlanmış durumda. TCMB bu beklenti doğrultusunda bir faiz artışına giderse TL varlıklar üzerinde büyük bir pozitif hava beklenmeyebilir. 100 baz puan üzerinde bir artış TL varlıklardaki iyimser havanın korunmasını destekleyebileceği gibi USD/TL kurunun da geri çekilmesine olanak sağlar. En kötü senaryo ise bu toplantıda faizlerde değişikliğe gitmemesi olacaktır. Faizlerde değişikliğe gitmemesi demek USD/TL kurunun agresif bir şekilde yukarı yönde tepki vermesine neden olabilir. Aynı zamanda, yapmaması demek piyasaların TCMB’ye olan güvenini zedeleyebilir.

TCMB’nin 100 baz puan ve üzerinde bir artışa gitmesi Türkiye’ye yabancı girişlerinin güçlenmesini destekleyebilir. TCMB oyunun içinde ancak kendisini daha da hissettirirse bu durum iç piyasa açısından daha da olumlu algılanacaktır. Belki bir süre TL varlıklar tarafından rüzgarlar olumlu yönde esebilir.

TCMB enflasyonla mücadeleye devam ediyor ve etmeye devam edecek. En son kasım ayı enflasyonun çift haneli rakamlardaki artışın sürüyor olması Merkezin en büyük sıkıntısı. Belki, hükümet kanadı faiz artışına sıcak bakmasa bile şimdilik Merkezin elinde başka bir seçenek bulunmadığı için yavaş yavaş faizlerde oynamaya gidebilir.

USD/TL kuru, TCMB’ye kadar temkinli seyretmeye devam edecektir. Kurda, 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği bölge 3.8370 seviyesinden geçmekte. Bu seviyenin üzerine yükselmesi ve kalması güçlenmesi açısından önemli olabilir. Buna karşın, geri çekilmelerde bu seviyenin altında kalması durumunda 3.78 bölgesine doğru uzamalar ön planda olabilir. TCMB’nin kararıyla USD/TL kurunda da oynaklık artacaktır."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.