Dolar, Moody's ile yükselişe geçti

Dolar, Moody's ile yükselişe geçti

Güne 2.82'nin üzerinde başlayan dolar Ekonomi Bakanı Elitaş ve Moody's'in değerlendirmeleri sonrası 2,85'i geçti.

A+A-

Dolar/TL, Moody's'in Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif açıklanması ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesinin ardından yükselişe geçerek 2.85'i aştı.

Güne 2.83'lü seviyelerde başlayan dolar/TL 2.8535'e kadar yükseldikten sonra TSİ 11.55'de 2.8489/2.8503 seviyesinde işlem görüyor.

Güne yatay bir seyirde başlayan Borsa İstanbul'da ise satış baskısı arttı. Endeks, saat 11:55 itibariyle yüzde 1'e yakın düşüşle 82.280 puan seviyelerinde bulunuyor.

Hollanda da bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Merkez Bankası'nın, iş adamının önünü açmak için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek, dünyada yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmesinin tam zamanıdır" dedi.

Cuma günü Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetlerinin etkisiyle Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtti.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan bir satış baskısı var. Ekonomi bakanın radikal faiz indirimi isteğinin eklenmesi bir de aynı anda Moody's'den gelen açıklamalar hepsi bir arada kurda sert bir harekete neden oldu. İlk tepki ardından biraz toparlanma da görüyoruz" dedi.

Piyasalarda yakından takip edilen bir başka konu ise Merkez Bankası atamaları ve atamaların hemen ardından alınacak faiz kararı olmaya devam ediyor.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar bugünkü enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.