Dolar son 2 haftanın zirvesini test etti

Dolar son 2 haftanın zirvesini test etti

dolar/TL yaklaşık 2 haftanın zirvesi olan 5.4040'ı test etti.

A+A-

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TCMB'nin erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesiyle yukarı yönlü seyrini sürdüren dolar/TL yaklaşık 2 haftanın zirvesi olan 5.4040'ı test etti.

TL'nin dün dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerine göre yaşadığı negatif ayrışma bugün de benzer şekilde devam etti. TL bugün yüzde 3'e yakın değer kaybederken, benzer para birimlerinde yüzde 1'e yaklaşan değer kazançları gözlendi.

Petrol fiyatlarındaki 86 dolarlardan 60 doların altına yaşanan sert düşüş sonrası dün başlayan yükseliş eğilimi TL'yi baskılamayı sürdürürken, bankacılar enflasyon verisi sonrası piyasada TCMB'nin para politikasının yakından izleneceğini söylemişlerdi.

Bankacılar "para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağı" söylemini koruyan TCMB'nin önümüzdeki döneme yönelik para politikası söylemlerinin artık daha yakından takip edileceğini belirtiyorlar. Piyasa TCMB'den gevşeme adımı beklese de bu beklentiler genellikle 2019'un ikinci yarısına yönelik. Dün açıklanan enflasyon verisinin ardından ise TCMB'nin daha erken bir adım atıp atmayacağı piyasanın gündemine girmişti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'deki değer kaybında üç etken var. İlki petrol fiyatları... Petrol piyasasındaki arz fazlasına yönelik OPEC hamleleri izleniyor. İkinci etken ise TCMB'nin erken seçim öncesi olması gerekenden daha erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesi" dedi ve ekledi:

"Üçüncü etken ise TL mevduatlara üç aylığına sağlanan vergi indiriminin yarattığı cazibenin sora ermiş olması. Ancak ilk iki etken piyasadaki ana belirleyici. Bugün için yeni bir haber akışından veya gelişmeden bahsetmek mümkün değil ancak dünkü hareketlerin devamını gördüğümüzü söyleyebiliriz."

Resmi Gazete'de 31 Ağustos'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilmişti. Aynı kararla döviz hesaplarından alınan stopaj bir yıldan kısa vadelerde yükseltilmişti. Uygulama üç ay süreyle geçerli oldu ve Aralık ayı başında sona erdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.