Dolar son 5 ayın en yükseğinde

Dolar son 5 ayın en yükseğinde

Amerikan Merkez Bankası FED'in tahminlerden daha önce faiz artırımına gidebileceği endişesi ile dolar 2.19'a yaklaştı

A+A-

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) tahminlerden daha önce faiz artırımına gidebileceği endişesi ile dolar 2.19'a yaklaştı. Bu seviye doların TL karşısında 28 Mart'tan sonra yani son 5 ay içindeki en yüksek seviyesi oldu.

Uzmanlar, doların uluslararası piyasalarda yükselişte olduğunu, bunun yanı sıra iç politikaya dönük bazı beklentilerin de TL'nen değer kaybetmesinde etkili olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında AKP'de yeni genel başkan ile başbakanın belli olacağı Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı bugün yapılacak. Piyasalar başbakanın yanısıra ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğini de yakından takip ediyor.

Dolar yerel seçimler öncesinde 28 Mart'ta 2.1880 seviyesinden işlem görmüş, daha sonra yönünü aşağı çevirerek 2.08'li seviyelere geriledikten sonra dalgalı bir seyir izlemişti.

Dün açıklanan tutanaklarda Fed yetkililerinin istihdam piyasasının beklenenden daha hızlı bir iyileşme kaydettiği konusunda "genel olarak hemfikir" olduklarının altı çizildi. Ancak Fed'in 29-30 Temmuz'daki para politikası kurulu toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre, Fed üyelerinin çoğu faizlerin yükseltilmesi gereken zaman konusundaki fikirlerini değiştirmeden önce daha fazla kanıt görmek de istiyor.

Dün sabah 2.17'nin altında güne başlayan ve ardından akşam saatlerinde 2.18'li seviyelerde işlem gören dolar/TL, bu sabah en yüksek 2.1892 seviyesinden işlem gördü. Kur TSİ 0905'te 2.1850/2.1854 seviyesindeydi.

TL her ne kadar iç siyasi gelişmelerle dalgalı bir seyir izlese de TL'deki son bir kaç günlük değer kaybı daha çok doların küresel piyasalardaki sert değer kazancından kaynaklandı.

BU arada 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.19, valörde yüzde 9.24 seviyesindeydi. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 9.34, valörde yüzde 9.40 seviyesindeydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.