Dolar tarihi zirvede

Dolar tarihi zirvede

Yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikle TL ve sepet bazında TL tarihi zirvesini test etti.

A+A-

Genel seçimin tek parti hükümeti döneminin 13 yılın ardından sona erdiğini göstermesi ve yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikle TL ve sepet bazında TL tarihi zirvesini test etti.

Türkiye genelinde oyların tamamı sayılırken; resmi olmayan sonuçlara göre AKP'nin oy oranı yüzde 40.9, HDP'nin oy oranı ise yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin yüzde 16.3 oldu

Analistler, kısa vadede yeni hükümetin kurulması sürecine ilişkin dalgalanmanın süreceğini öngörürken; Türkiye'nin koalisyon ya da azınlık hükümeti ile mi yola devam edeceği yoksa erken seçime mi gideceği yakından izlenecek.

AKP tek başına hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısını elde edemezken, muhalefet partileri ilk açıklamalarında AKP ile koalisyona sıcak bakmadıklarını açıklayınca erken seçime gidilmesi ihtimali güçlendi.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "2015 genel seçimlerinin yeni hükümetle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldıramamış olmasının, politik unsurun iç piyasalar üzerinde baskısını devam ettirebileceğini; ancak anayasa değişikliği, başkanlık sistemine geçiş, Kürt sorunu gibi toplumsal tansiyon ve kutuplaşmanın yükseldiği kritik konularda daha uzlaşmacı bir yaklaşımı da beraberinde getirebileceği beklentisiyle, politik riskin göreceli olarak daha ılımlı yansımasını sağlayabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Cuma günü 2.6615 seviyesinde işlem gören dolar/TL, yeni zirvesi olan 2.80'i aştıktan sonra saat 0924'te 2.8020/2.8040 seviyesindeydi. Sepet bazında TL 2.9580 ile tarihi zirvesini gördü.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Seçim sonuçları Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Önümüzdeki günlerde siyaset ortamı çok sıcak olacak ve piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak. En güçlü ihtimalin AKP azınlık hükümeti olduğu kanaatindeyim" dedi ve ekledi:

"Piyasaların kısa vadede olumsuz bir seyir izlemesini bekliyor olsak da Türkiye'de demokrasinin gücünü göstermesi ve mevcut tablonun toplumsal barış için önemli bir ilk adım olması piyasaların çok da olumsuz olmayacağı izlenimi yaratıyor."

Öte yandan Istanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada ise "Piyasalar bu durumu hiç sevmeyecek, bu hafta boyunca sürmesini beklediğimiz satış dalgası, eğer koalisyon çabalarından sonuç çıkmayacağı belli olursa ayı pazarına dönüşür" dedi ve ekledi:

"Bu hafta içinde yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacak sonuç ne olursa olsun, Türkiye'nin yaz aylarını kapsayacak bir belirsizlik ve belki de çok uzun sürecek bir istikrarsızlık dönemine girdiği kesin."

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.