Dolar TL karşısında daha da yükselecek

Dolar TL karşısında daha da yükselecek

Commerzbank, ABD Doları-Türk Lirası paritesinde bekledikleri yukarı hareketin başladığına işaret etti

A+A-

Commerzbank bugün yayınladığı günlük raporunda, piyasa katılımcılarının tatilden dönmeleri ile birlikte ABD Doları-Türk Lirası paritesinde bekledikleri yukarı hareketin başladığına işaret etti.

Türk Lirası'nda İran-ABD gerginliği ile artan kaybın geçen hafta kamu bankalarının piyasaya dolar satarak müdahale etmesiyle kısmen önlendiği ileri sürülmüştü.

Gelişmekte olan piyasa para birimlerinde yaşanacak bir aşağı yönlü harekette USD-TRY paritesinin keskin şekilde yükseleceği görüşünü uzun süredir devam ettirdiklerini hatırlatan Commerzbank, bu beklentilerine neden olarak TCMB'nin gelişmelere asimetrik reaksiyonunu gösterdi. TCMB'nin sadece faizleri indirdiğini, onları yükseltemediğini  savundu.

TCMB'nin Aralık ayında Türk Lirası'ndaki zayıflığa yanıt olarak  döviz zorunlu karşılık oranını 200 baz puan artırdığına ve son olarak da  zorunlu karşılıklara 0,025 puan komisyon uygulaması getirdiğine işaret  eden Commerzbank, "TCMB'nin ana politika hedefinin TL'deki değer  kaybını durdurma olarak göründüğü ortamda alınan bu tedbirleri nötr buluyoruz, herhangi bir etkileri yok. Bu nedenle USD-TRY paritesinin ay içinde daha yukarı seviyeleri görmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesi halinde reel faiz oranının  net bir şekilde düşxeceğini ve bunun liranın değer kaybetmesi riski oluşturduğunu ifade eden Commerzbank, Türkiye'nin Libya'da bir askeri  çatışma içine girmesi riskine de işaret ederek yeni yılın lira için  zor bir yıl haline gelmesinin büyük olasılık olduğunu savundu.
 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.