Dolar tüm zamanların zirvesinde

Dolar tüm zamanların zirvesinde

Dolar tüm zamanların zirvesi olan 3.0972 TL'yi geçerek rekor tazeledi. Uzmanlar yükselişin sürebileceğini belirtiyor

A+A-

İç ve dış siyasi gelişmelerin etkisiyle yükselişini sürdüren dolar tüm zamanların zirvesi olan 3.0972 TL'yi geçerek rekor tazeledi. Dolar TL karşısında Moody's'in not indirimi sonrasında yükseliş trendine girmiş ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gördüğü en yüksek seviyeye yaklaşmıştı.

Bugün güne düşüşle başlayan dolar, Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye rest çeken konuşmaları sonrasında yükselişine hız verdi. 

Yükseliş devam edebilir

KapitalFX araştırma uzmanı Enver Erkan, kurdaki yükselişin devam edeceğini ve 3.10-3.17 beklentisinin piyasada güçlendiğini belirtti. Erkan'ın değerlendirmesi şöyle:

Kurda 3,10 – 3,17 beklentisi...

Kurun yukarı yönlü hareketlenmesinden sonra görülen kısmi soğuma sadece anlık bir piyasa düzeltmesi olarak kaldı ve TL, USD karşısındaki kazanımlarının tamamını silerek günlük bazda yeniden eksiye geçti. TL’nin kırılganlığını artıran faktörlerin biraraya gelmesi, kurun reaksiyon aralığını da genişletmiş durumda. Bu nedenden dolayı içsel ve dışsal fiyatlama davranışlarının marjı genişledi. Bu kapsamda TL’de değer kaybının devam etmesi ve oynaklığın artması sonucu ortaya çıktı.

dd.jpg

Buna karşın Türk finansal varlıklarındaki baskı sadece para piyasası için geçerli olmakta, kurun hareketine Borsa’nın veya faizin anlamlı bir reaksiyonu görülmemektedir. Bu ortaya kısa dönem için bir anomali de çıkartmıştır. Belli bir noktadan sonra ya kur, ya Borsa aşağı iner. Oluşan gündem ve piyasa konjonktürü Borsa’nın yüksek kura daha uzun süre dayanamayarak aşağı gelebileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Fed faiz artırım hikayesinden ve büyük Merkez Bankaları’na ilişkin spekülasyonlardan dolayı gelişmekte olan ülke grubunun baskı altında kalmasına ek olarak, içsel bazı siyasi etmen ve açıklamaların da günlük hareketlerdeki etkileri görülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın Başkanlık sistemi yasa teklifini en yakın zamanda Meclis’e sunacaklarını açıklamasının akabinde, gün içinde TL’ye karşı bir düzeltme hareketi yapmış olan TL’nin en başta kazanımlarını sildiği, sonrasında da hızla değer kaybetmeye başladığı görülmektedir.

dd2.jpg

Bu durum kurda kısa dönemde yükselişin süreceği beklentimizi haklı çıkarmıştır. Teknik olarak, USDTRY grafiği üzerinde oluşan her dip, bir öncekinin üzerinde oluşuyor. Bu tipik bir yukarı yönlü trend hareketidir. USDTRY için yılsonu forwardları 3,14’e yükselmiş durumda. En çok 3 ay vadeli ve en az 100 milyon Usd büyüklüğündeki call (alım) opsiyon sözleşmeleri de 3,10 – 3,35 aralığında birikmiştir. Bizim öngörümüz USDTRY’nin 3,10 üzerinde rekor tazelemesi halinde ilerleyen dönemde kendine yeni bir plato yaratabileceği yönünde. Bu kapsamda da yeni hareket alanı 3,10 – 3,17 bandında oluşabilir. Muhtemelen dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya Fed faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır. 

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.