Dolar ve faiz MB Başkanı atamasıyla geriledi

Dolar ve faiz MB Başkanı atamasıyla geriledi

Merkez Bankası Başkanı belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla faizler son 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken dolar 2.82'ye geriledi

A+A-

Piyasaların bir süredir yakından izlediği Merkez Bankası başkanlığı ataması konusunda belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni başkanın kurum içinden atanacak olmasıyla kur düşerken, 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri yaklaşık beş ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev süresi 19 Nisan'da dolacak TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın yerine mevcut durumda TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Murat Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararnamenin Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılması talimatı verirken, kısa vadede atamaya olumlu tepki veren piyasalar bundan sonra para politikasının yönüne odaklanacak.

Başçı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında geçmişe dayanan ve sonrasında bazı hükümet yetkilileriyle de devam eden faiz indirimi gerginliğinin başkanlık değişimiyle nasıl bir yöne evrileceği piyasaların bir süredir en önemli gündem maddesi olurken, Başçı'nın yerini alacak İslami finans kökenli Çetinkaya'nın sert faiz indirimleri konusunda siyasi kanattan gelen telkinleri nasıl yöneteceği merak ediliyor.

Yeni TCMB başkanının belirlenmesi piyasalarda bir rahatlama sağlamışsa da Çetinkaya'nın para politikası konusundaki görüşlerinin piyasalar tarafından çok bilinmemesi bir belirsizlik olarak görülüyor.

Kur ve tahvil faizlerindeki düşüş ilk olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in TCMB başkanının belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini ve yeni başkanın kurum içerisinden olacağını söylemesinin ardından başladı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Açıklamaya dolar/TL pozitif tepki verdi. Sonuçta bir belirsizlik ortadan kalkıyor, hem TCMB başkanı belli oluyor hem de başkan içeriden seçilecek. Ama kurun daha da fazla aşağı tepki vermesini beklemiyorum çünkü daha önemli olan yeni başkanın nasıl bir duruşunun olacağı. PPK toplantısı da hemen ertesi günü olacağından, yapılacak açıklamada belli olur. Dolar/TL'de 2.8200 seviyesi önemli" dedi.

Nitekim açıklama öncesi 2.8340 civarında olan dolar/TL 2.8200 seviyesine kadar geriledikten sonra yönünü tekrar yukarı çevirerek, saat 1647'de 2.8255/2.8269 seviyesinden işlem görüyor.

Bu sabah 3.0440/3.0484 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0256/3.0273, 3.2446/3.2495 civarında olan euro/TL ise 3.2263/3.2280 seviyesinde bulunuyor.

Şimşek'in açıklaması öncesi yüzde 9.90 civarında olan 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi kademeli olarak yüzde 9.78'e kadar geriledi. Öte yandan yüzde 9.92 seviyesinde olan 14 Haziran 2017 itfalı 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 9.75'e kadar geriledi.

Bir bankanın bono masası müdürü, "Eğer kurum dışından bir atama yapılsaydı piyasanın tepkisi farklı olabilirdi. Bundan sonra faiz indirimleri bekleniyor. Ayrıca bundan sonra atanacak diğer üyeler de önemli olacak" dedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresinin bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle, yeni dönemde göreve kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar 20 Nisan'da kararları açıklanacak olan Nisan ayı PPK toplantısında enflasyon verilerinin de desteğiyle yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun faiz koridorunun üst bandında bir indirim olacağını öngörüyor. 

 

»» İŞTE YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.