Dolar ve faiz son 2 ayın zirvesinde

Dolar ve faiz son 2 ayın zirvesinde

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına paralel dolar ve faiz son 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

A+A-

Yıl sonu nedeniyle piyasada hacimler oldukça azalırken; bir süredir gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösteren dolar/TL teknik seviyenin düşük hacimle kırılmasıyla 6 Ekim'den beri ilk kez 2.96'yı aştı. Bu sabah güne 2.92 civarında başlayan dolar/TL, en yüksek 2,9645 seviyesini gördü. Bankacılar "önemli bir teknik seviye" olarak gösterdikleri 2.9350 seviyesinin kırılması sonrası düşük hacim nedeniyle hızlı bir yükseliş yaşandığını ve ABD Merkez Bankası (Fed) öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskılarının devam ettiğini söylediler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Gelişmekte olan ülke para birimleri önümüzdeki hafta Fed'den beklenen faiz artışı öncesinde baskı altında. Dün açıklanan ve piyasa beklentilerini karşılamayan reform paketine bile olumsuz tepki vermemiştik ki, borsa ciddi bir tepki verdi. Tüm bu olumlu seyirde petrol fiyatlarındaki düşüş önemli bir etkendi" dedi ve ekledi: "Ancak TL'nin son çeyrek başından beri gösterdiği performansı devam ettirebileceği sağlam gelişmeler şu an için yok. 2.9350 seviyesinin de kırılmasıyla bugün sert bir tepki gördük. Düşük hacimde olması da hareketin sert olmasının bir başka nedeni."

Dün hisse senetlerinde, teknik seviyelerden gelen satışlar ve açıklanan reform paketinin beklentileri karşılamamasının bir araya gelişiyle yüzde 3'e yakın kayıp yaşanmıştı. TL ise aynı satış baskısını göstermemişti. TL dolar karşısında yüzde 0.85 değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen yüzde 0.9'lık değer kaybına paralel bir seyir izledi.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 10,99 ile 8 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.  ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesi gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı devam ediyor.

Gösterge tahvil getirilerinde ise 10-15 baz puanlık yükseliş yaşandı. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10,99'a kadar yükseldi. Dünkü kapanışta faiz ortalama yüzde 10.87 seviyesindeydi.

10 yıllık tahvil faizi yüzde 10.65'e kadar çıktı. Dünkü kapanış yüzde 10,42 seviyelerinden gerçekleşmişti.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.