Dolar yeni haftaya güçlenerek başladı

Dolar yeni haftaya güçlenerek başladı

Dolar ayın son işlem haftasına, yatırımcıların küresel olarak faiz oranlarındaki keskin artışların ne kadar sürede sona ereceğine işaret edebilecek bir dizi merkez bankası politika toplantısını beklemesiyle daha sağlam bir zeminde başladı.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcılarının gelecek haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha artırması bekleniyor, ancak odak noktası gelecekteki faiz patikasına ilişkin rehberlik olacak.

Son ekonomik veriler ABD'de büyümenin yavaşladığına işaret ederken, ekonominin bazı bölümleri direnç göstermeye devam ediyor ve enflasyon yapışkanlığını koruyor; bu da yatırımcıların Temmuz ayından yıl sonuna kadar beklenen faiz indirimlerinin ölçeğini tartışmasına neden oluyor.

ABD doları Asya ticaretinde başlıca para birimleri karşısında genel olarak yükselirken, euro ve sterlin sırasıyla %0,07 düşüşle 1,0981$ ve %0,06 düşüşle 1,2437$ oldu.

Avustralya doları %0,29 düşüşle 0,6674 dolara geriledi.

ABD dolar endeksi %0,13 artışla 101,81 seviyesine yükseldi, ancak Mart ayında %2'nin üzerinde düşerek aylık bazda %0,7'nin üzerinde kayıp yaşamaya devam etti.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD ve Euro bölgesi iş faaliyetlerinin Nisan ayında hız kazandığını ve büyük ekonomilerde yaklaşan bir durgunluğa ilişkin endişeleri azalttığını gösterdi.

National Australia Bank döviz stratejisi müdürü Ray Attrill yaptığı açıklamada "Çeşitli PMI'lardan çıkan sonuç, hem Avrupa'da hem de ABD'de hizmet sektörünün oldukça dirençli göründüğüdür" dedi. Enflasyonla ilgili göstergelerin fiyat baskılarının azaldığına dair daha fazla kanıt göstermesi gerektiğine dikkat çeken Attrill, "Henüz yılın ikinci yarısında faiz indirimine gidilmesini gerektirecek bir durum yok" sözlerini kaydetti.

Piyasalar, önümüzdeki hafta toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını çeyrek puan artırmasını ve 50 baz puanlık bir artışa gitmesini bekliyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde geçen hafta yaptığı açıklamada Euro bölgesinde enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve ECB'nin para politikasının enflasyonu %2'lik hedefine doğru geri çekmek için "hala kat etmesi gereken bir yol olduğunu" söyledi.

Diğer yerlerde, kivi %0,15 düşüşle 0,6130$ seviyesine geriledi.

Asya'da, Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki politika toplantısı, yeni BOJ Başkanı Kazuo Ueda'nın başkanlık edeceği ilk toplantı olması nedeniyle ön plana çıkıyor.

Bu ayın başında Haruhiko Kuroda'nın yerine geçmesinden bu yana piyasalara politikada herhangi bir değişikliğin hızlı bir şekilde gerçekleşmeyeceği konusunda güvence veren Ueda'nın toplantıda BOJ'un mevcut ultra kolay politikasını sürdürmesi bekleniyor.

OCBC döviz stratejisti Christopher Wong, "Japonya'da genişleyen enflasyonist baskılar ve ücret artışı üzerindeki yukarı yönlü baskı nedeniyle YCC (getiri eğrisi kontrolü) rejiminin kaldırılmasını, bu yılın bir aşamasında faiz artırımını hala bekliyoruz" dedi.

Yen son olarak yaklaşık %0,2 düşüşle ABD doları başına 134,41 seviyesindeydi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler