Dolar yıl sonunda 2.75'e gerileyebilir

Dolar yıl sonunda 2.75'e gerileyebilir

Japon yatırım bankası Nomura'dan Timothy Ash, 'Yıl sonunda dolar/TL`nin yaklaşık 2,75 seviyesinde olmasını bekliyorum' dedi

A+A-

Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, 'Yıl sonunda dolar/TL'nin yaklaşık 2,75 seviyesinde olmasını bekliyorum' dedi

Uluslararası finans uzmanları, uluslararası piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) küresel ekonomik görünüm sebebiyle politika faiz artışını erteleme yönündeki işaretlerinin, yıl sonuna doğru gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerini destekleyebileceğini belirtiyor.

Japon yatırım bankası Nomura'dan Timothy Ash, "Yıl sonunda dolar/TL'nin yaklaşık 2,75 seviyesinde olmasını bekliyorum. Önümüzdeki seçimler bir koalisyon hükümetinin oluşmasına neden olabilir. Piyasada yükselişin görülmesini bekliyorum" diye konuştu.

Ash, Türk lirasının kısa vadede değer kazanmasının beklendiğini hatırlatarak, "Şu anda liranın son derece düşük seviyede olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics'in Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti William Jackson ise "ABD'den gelen son haberler Fed'in faiz artırımını gelecek senenin başında yapabileceğine işaret ediyor. Piyasalardaki beklentinin değişmesi, gelişen piyasaların para birimlerini ve dikkat çekici bir şekilde Türk lirasını destekledi" görüşünü paylaştı.

Jackson, Türkiye'nin görece yüksek cari açık seviyesinin ileride yaşanabilecek şoklara karşı hassasiyet yaratabileceğini kaydederek, "Fed'in oluşturduğu riskler yatıştı. Önümüzdeki dönemde politik istikrara ve güvenliğe ilişkin endişeler lira üzerinde baskı oluşturabilir. Biz bu yılın sonunda doların 3 lira seviyesinde, 2016 yılının sonunda ise 3,25 seviyesinde olabileceğini düşünüyoruz" tahminini dile getirdi.

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Cristian Maggio, bu yıl sonunda doların 2,95 TL seviyesinde olması öngörüsünde bulunarak, "Fed'in faiz artışına ilişkin tahminimizi değiştirerek 2016 Mart ayına erteledik. Piyasalarda beklentilerde bu anlamda geriye çekilme görüldü ve bu liraya da destek oldu. Fakat önümüzdeki yıl, faiz artışı için tetiğe basıldığında risk algısında geriye dönüş görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Geçen hafta yayınlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim 2015 Beklenti Anketi'nde yıl sonu dolar tahminindeki değişim de dikkati çekti.

Yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 3,04 iken, bu anket döneminde 2,99'a indi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise önceki anket döneminde 3,15 iken, bu dönemde 3,12'ye geriledi.

Nobel ödüllü Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Joseph Stiglitz de yakın zamanda ABD Merkez Bankasının (Fed) faizleri artırmaya bu yıl bitmeden başlamasının mümkün olmadığını söylemişti. Uluslararası finans uzmanları arasında, Fed'in 2016 yılının ilk yarısında faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklenti giderek güçleniyor. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.