Dolar yükseldikçe vatandaş döviz satıyor

Dolar yükseldikçe vatandaş döviz satıyor

15 Haziran darbe girişimi sorası döviz satarak piyasalara destek olan yurt içi yerleşiklerin tavrı Moody's'in not indirimi sonrası da devam ediyor

A+A-

15 Haziran darbe girişimi sorası döviz satarak piyasalara destek olan yurt içi yerleşiklerin tavrı Moody's'in not indirimi sonrası da devam ediyor. 

TCMB verilerine göre, 30 Eylül ile biten haftada 146.4 milyar dolar olan yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları geçen hafta itibariyle 144.8 milyar dolara geriledi.

Lokal yatırımcılar bir süredir kurun 2.80 seviyesine doğru gerilemesi durumunda döviz mevduatlarını artırmayı 3 seviyesini aşması halinde ise döviz mevduatlarını azaltmayı tercih ediyorlar.

Lokal döviz mevduatı sahibi bireysel ve kurumsal yatırımcılar dolar/TL'nin 2.80'li seviyelerden darbe girişimi ile kısa süre içinde 3.0970'e yükselerek tarihi zirvesini test etmesi ile döviz portföylerinin önemli bir kısmını TL'ye çevirmişlerdi.

Dolar/TL geçen hafta da yükseliş trendini korurken kurdaki tarihi rekor ise bu hafta 3.1130 ile test edildi.

Lokal yatırımcıların döviz satışları darbe girişimi ardından 22 Temmuz haftasında 8.7 milyar dolar ile 2005'in son haftasından beri açıklanan veri tarihinin en büyük düşüşünü göstermişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.