Dolar, yükselişe devam edecek

Dolar, yükselişe devam edecek

Goldman Sachs yayınladığı bir raporda doların yükselişini sürdürmek için önündeki son istihdam verisi engelinin de kalktığını söyledi.

A+A-

Verilerin faiz artışı ihtimalini hayli kuvvetlendirmesinin ardından uzmanlar doların euroyu ezip geçeceğini öngörüyor. Goldman Sachs Group Inc. euro/dolar’da yıl sonuna kadar parite seviyesine (1 dolar = 1 euro) ulaşılacağına ilişkin bahisini ikiye katladı. Goldman Sachs küresel makro araştırmalar takımı Robin Brooks, George Cole ve Michael Cahill yayınlamış oldukları analizde euronun önümüzdeki 12 ay içinde değişen para politikalarıyla birlikte paritenin altına düşeceğinden emin olduklarını söylüyor.

'ECB toplantısıyla yıl sonunda parite görülecek'

Raporda, “ABD istihdam verileri aralık ayında faiz artırımının neredeyse kesinleştiğini gösterdi, ancak piyasalar halen dolarda uzun pozisyonlarını artırmak için tereddütlü,” denildi. Goldman, “Dolar, euro karşısında aralık ayındaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına kadar 1.05’e değerlenecek ve yıl sonuna kadar parite seviyesine ulaşacak” yorumunda bulundu.

Temkinli olun diyen uzmanlar da var

Öte yandan dolarda yükseliş bekleyenlerin, veri sonrası dolarda görülen güçlü yükselişin ardından temkinli olmaları için nedenleri var. Doların bu kadar güçlü olduğu son seferde, ABD Merkez Bankası'nın kurun ihracat üzerinde yük haline geldiğini ve enfl asyonu baskıladığını belirtmiş ve bunun sonrasında ABD para birimi 2009’dan itibaren en sert düşüşünü kaydetmişti. Boston’da Standish Mellon Asset Management Co. kıdemli portföy yöneticisi Brendan Murphy, “Fed için agresif bir faiz artırımı gerçekten zor olacak. Faizi bir kez artırılmasıyla, dolardaki geniş çaplı hareketin sonuna yaklaşıyor olabiliriz” dedi. Kıdemli portföy yöneticisi Brendan Murphy, euro ve emtia ihraç eden ülkelerin paralarına karşı dolardan yana pozisyon aldığını, fakat bu yılın başından itibaren pozisyonunu azalttığını kaydetti.

BRIC fonunu tasfiye etme kararı aldı

BRIC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e yatırımın en enerjik öncülerinden biri olan Goldman Sachs, bu ülkelere yatırım için oluşturduğu fonu tasfiye etme kararı aldı. Goldman Sachs’ın SEC’e eylül ayında yaptığı başvuruya ve Bloomberg News’in pazar günü yayınladığı habere göre 2020 yılı sonunda 800 milyon dolar varlık büyüklüğüne ulaşan BRIC fonu, 100 milyon dolar seviylesinin altına indi. Financial Times’a göre fonu kapatma kararı alan Goldman Sachs, bu 4 ülkenin yeni bir dünyayı şekillendirecekleri öngörülen bir dönemin sonuna gelindiğinin işaretini vermiş oldu. Goldman Sachs özellikle BRIC ülkelerine yatırım yapan fondan çıkarak Rusya ve Brezilya gibi ülkelerin fondaki paylarını azaltıp farklı gelişmekte olan ülkelere varlık yatırımları yapmaya hazırlanıyor. Uzmanlarca bu durum Goldman Sachs fonunun son bir yolda yüzde 80 kayıp yaşadığı BRIC’in cazibesini kaybettiğinin başka bir işareti.

Bill Gross: Aralıkta faiz artışı ihtimali %100

Ünlü fon yöneticisi Bill Gross, istihdamdaki güçlü artışın ardından Fed’in aralıkta faiz artırımı olasılığının %100 olduğunu söyledi. Gross,ABD’de güçlü tarım dışı istihdam verilerinin ardından Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, “Harekete geçmeye hazırlar” dedi. Gross ayrıca, 30 yıl vadeli tahvillerde kısa pozisyona gittiğini kaydetti ve yatırımcılara risklerini azaltma tavsiyesinde bulundu. Dünyaca ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian da “İstihdam verileri Fed’e faiz artırımına gitmesi için bir iç yeşil ışık yaktı” diye konuştu. 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.