Dolarda şimdi de Çin baskısı

Dolarda şimdi de Çin baskısı

Tarihi zirve sonrası kâr realizasyonları ile gerileyen kur Çin verisi ardından tekrar yükselişte, riskler devam ediyor

A+A-

Tarihi zirve sonrası kâr realizasyonları ile gerileyen kur Çin verisi ardından tekrar yükselişte, riskler devam ediyor. ün hacimsiz piyasada tarihi zirve olan 3 TL seviyesini gören dolar öğleden sonra gelen kâr realizasyonları ile gerilerken, Çin'de fabrika aktivitesinin altı buçuk yılın en hızlı düşüşünü yaşaması ardından diğer gelişmekte olan piyasalara paralel dolar/TL bu sabah tekrar yükselişte.

Bankacılar hem yurtiçi hem de yurtdışında devam eden risklerin TL üzerinde baskı yarattığını, buna paralel kurdaki hareketlerin dalga boyunun arttığını belirtiyor.

Çin'de bugün açıklanan verilere göre fabrika aktiviteleri Ağustos ayında son altı buçuk yılın en hızlı daralmasını göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sert bir yavaşlama içerisinde olabileceği endişelerini artırdı. TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret etmesi, seçim belirsizliği ve Türkiye genelinde güvenlik endişeleri TL'nin dolar karşısında oldukça kötü performans göstermesine neden oluyor. Dolar/TL'nin 3.0020 seviyesine kadar yükselmesiyle TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı yüzde 22'ye ulaştı.

TCMB son PPK'da gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanacağını açıklayarak, ertesi günü ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıda ise öncelikle likidite politikalarıyla ortalama fonlama maliyetini yukarı çekeceği ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıyla birlikte bir hafta vadeli repo faizinde kademeli artış eğilimine gireceği mesajını verdi.

Dün saat 1750'de 2.9096/2.9105 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0920'da 2.9317/2.9339 seviyesindeydi.

Dün 3.1701 ile tarihi zirveyi gördükten sonra aynı saatte 3.0838/3.0851 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1198/3.1224, 3.3430 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise 3.3078/3.3112 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.47, valörde son işlemde yüzde 10.29 seviyesindeydi.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 11.08, valörde son işlemde yüzde 11.05 seviyesindeydi. Gösterge tahvil en son geçen yılın Mart ayı sonunda bu seviyeleri görmüştü.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.